NavMenu

Uvoz mesa u BiH pet puta veći od izvoza

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 11.08.2014. 13:28
Komentari
Podeli
Uvoz mesa, mesnih prerađevina i životinja u BiH je pet puta veći od izvoza, a samo u prvih šest mjeseci ove godine njegova vrijednost iznosila je čak 156,5 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, u prvoj polovini ove godine uvezeno je 37.568 tona mesa, mesnih prerađevina i životinja. Najveći dio se odnosi na goveđe meso, svježe ili rashlađeno, kojeg je uvezeno čak 10.880 tona u vrijednosti od 52,4 miliona KM, a slijedi uvoz živih goveda.

- To pokazuje da je naš najveći deficit upravo u ovoj oblasti i da je potrebno da se znatno uveća stočni fond i primarni uzgoj goveda i proizvodnja goveđeg mesa - rekao je savjetnik u STK BiH Igor Gavran.

BiH je u prvom polugodištu izvezla 5.629 tona mesa, mesnih prerađevina i životinja u vrijednosti od 31,4 miliona KM. U izvoznom kontigentu najveći udio imaju konzervirani proizvodi od mesa i drugih klaoničkih proizvoda.

- Koliko god da je dobro da raste izvoz naših mesnih prerađevina toliko je loše da se očigledno dobrim dijelom prerađuju od uvoznih sirovina - kazao je Gavran.

U STK su istakli da je u odnosu na prvo polugodište 2013. količina uvezenog mesa, mesnih prerađevina i životinja povećana za 2,76 odsto, a vrijednost za 2,96 odsto.

- Količina izvoza u ovom sektoru je smanjena za 11,32 odsto, dok je vrijednost povećana za 9,39 odsto, što je pozitivna promjena, jer raste učešće proizvoda više vrijednosti - kazao je Gavran i dodao da je na pad količine izvoza uticao i potpuni prestanak plasmana ovih proizvoda u Hrvatsku zbog njenog ulaska u EU, koji je u prvom polugodištu 2013. godine vrijedio 3,95 miliona KM.

Domaći poljoprivrednici već godinama upozoravaju na pogubne posljedice uvoza mesa i mesnih prerađevina. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac je rekao da goveđe meso iz inostranstva stiže uglavnom smrznuto i da je izuzetno niske cijene i sumnjivog kvaliteta.


- Uvozni lobiji ga uvoze i odmrzavaju, jer nema nikakve kontrole. Tom mesu se ne zna čak ni porijeklo, izuzetno je jeftino i uglavnom od takvog mesa i još nekog otpada iz Evrope prave se kobasice i salame. Zato kilogram kobasice može da košta dvije KM, a nema nijedne životinje čiji kilogram mesa košta toliko, sve je skuplje. Ti podaci govore šta je to što se ovdje uvozi i sa čime se građani truju - istakao je Usorac i dodao da su slični problemi i sa mlijekom i ostalim proizvodima koji se nekontrolisano uvoze i koji su sumnjivog kvaliteta.

Tržišta

Prema podacima STK najviše mesa, mesnih prerađevina i životinja iz BiH završava na tržištu Srbije, Makedonije, Crne Gore i Turske. Najveći uvoz je iz Srbije, Holandije, Poljske, Hrvatske, Njemačke, Austrije i Mađarske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.