NavMenu

Ko je sve pogođen ruskim kontramjerama i po kojoj cijeni

Izvor: Tanjug Nedjelja, 10.08.2014. 23:37
Komentari
Podeli
Dok strahovi od pogubnog trgovinskog rata između Rusije i Zapada rastu pošto je Moskva zabranila uvoz niza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zapretivši sankcijama i u drugim oblastima, reakcije u pogođenim zemljama su različite, a troškovi "rata sankcijama" se procjenjuju na - desetine milijardi evra.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potvrdio je da je Moskva na godinu dana zabranila uvoz voća, povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda iz SAD, EU, Australije, Kanade i Norveške - zemalja koje su Kremlju nametnule ekonomske sankcije.

Da bi se nadomjestili proizvodi čiji je uvoz zabranjen, kako je najavio ministar poljoprivrede, Rusija će uvoziti veće količine brazilskog mesa i novozelandskog sira, a alternativne snabdijevače potražiće i u drugim zemljama Latinske Amerike, a možda i u Africi i Turskoj.

Ruska vlada je, međutim, zapretila i dodatnim kontramjerama, što je protivudarac za EU, SAD i njihove saveznike zbog uvođenja širokih sankcija Moskvi prošlog mjeseca čime je Rusija kažnjena za ulogu u ukrajinskom sukobu.

Ruski zvaničnici, kako je Medvedev rekao, razmatraju i zabranu letova evropskih i američkih aviokompanija ka Aziji preko Sibira, a najavio je i mogućnost uvođenja zaštitnih mjera u izvesnom broju industrijskih sektora, uključujući automobilsku industriju, brodogradnju i avioindustriju.

Rusija je drugo najveće evropsko tržište hrane i pića i bila je veliki potrošač poljske svinjetine i holandskog voća i povrća, a izvoz hrane i sirovina u tu zemlju bio je vrijedan 12,2 mlrd EUR prošle godine, podseća britanski "Gardijan".

Ekhard Kords, predsjednik Istočnog komiteta - grupe koja lobira za njemačku industriju u Istočnoj Evropi, upozorio je juče na "sunovrat u uzajamne ekonomske sankcije" koji će "pogoršati ionako tešku ekonomsku situaciju u regionu", piše britanski "Fajnenšel tajms".

U Briselu kažu da im treba više vremena da procjene kakve će posledice imati zabrana Moskve, a portparol Evropske komisije je rekao da su spremni da odgovore na rusku zabranu uvoza, prenosi "Dojče vele", pitajući se šta znači "odgovor na odgovor".

Niko ne može da porekne da će se ruske sankcije itekako osjetiti, ocjenjuje nemački radio i navodi reči Uda Hemelinga, generalnog sekretara Udruženja njemačkih poljoprivrednika: "Rusija je važno tržište za naše glavne izvozne proizvode, prije svega za meso i mliječne prerađevine".

Evropska komisija računa da će samo briselske sankcije prema Rusiji koštati evropsku privredu 40 mlrd EUR u ovoj godini, s tim da tu čak nisu ni uračunate ruske kontrasankcije, navodi DV uz ocjenu da urušavanje privrednog rasta dolazi u škakljivom momentu za evropsku privredu, koja je bila na pragu privrednog oporavka posle šestogodišnje krize.

Industrijski eksperti ocjenjuju da će ruski embargo pogoditi 10% evropskog izvoza hrane te da bi mogao da izazove krizu prezasićenosti u Evropi, pa će mnogi evropski izvoznici sada morati da potraže i da se bore za nova tržišta, prenosi AFP.

Francuski ministar poljoprivrede kaže da ministri EU planiraju da se sastanu iduće nedelje kako bi procjenili potencijalni uticaj sankcija, a ambasador EU u Rusiji Vigaudas Usakas navodi da evropski blok razmatra mogućnost žalbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Među 18 zemalja EU, Nemačka i Holandija su među najvećim snabdevačima Rusije, koja uvozi 35% hrane koju konzumira, od čega je 10% uvozila iz Unije.

Gi Ermue iz Francuskog nacionalnog centra za govedarstvo, kaže da će Belgija, Holandija i Njemačka biti najpogođenije u tom sektoru.

Istovremeno, Danska i Holandija će najviše štete pretrpeti zbog zabrane izvoza mliječnih proizvoda u Rusiju, a Norveška što se tiče ribljih proizvoda i lososa.

Francuski "Figaro" navodi komentar političara Žaka Mijara, koji smatra da je ekonomski rat između EU i Rusije "teška greška" i pokazatelj je nedostatak koncentracije i razboritosti u 28-članom bloku kad je riječ o spoljnoj politici.

Što se tiče uticaja kontramjera na samu Rusiju, glavni ekonomista u moskovskoj brokerskoj kući BCS Prajm Vladimir Tihomirov smatra da je, u strateškom smislu, to dobar potez pošto je visok nivo zavisnosti Rusije od uvoza hrane uvek bio zabrinjavajući iz perspektive nacionalne bezbijednosti, mada će, vjerovatno, zabrana uvoza znatno povećati inflaciju.

S druge strane, američki zvaničnici navode da ruske protivsankcije neće značajnije uticati na ekonomiju SAD, a visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija Dejvid Koen smatra da je zabrana uvoza "surova ironija" jer "Rusija kažnjava time sopstveni narod".

Američki "Njujork tajms" podsjeća da je piletina glavni proizvod koji su SAD izvozile u Rusiju, ali da je izvoz u tu zemlju činio samo sedam odsto od ukupnog američkog izvoza pilećeg mesa, dok u Ministarstvu poljoprivrede kažu da je izvoz u Rusiju činio manje od 1% poljoprivrednog izvoza SAD prošle godine.

Na ruskoj listi zabranjenih proizvoda je ukupno 52 kategorije, među kojima nema začina, žitarica i slatkiša, kao ni omiljenih proizvoda ruske srednje klase - vina, kafe i maslinovog ulja, a koliko će se lista kontramera Moskve proširiti i gde će se zaustaviti - ostaje da se vidi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.