NavMenu

Vlada RS razmatra reprogramiranje projekta sa EIB-om oko pomoći poplavljenim područjima

Izvor: eKapija Petak, 08.08.2014. 12:15
Komentari
Podeli
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da bi trebalo prioritetno da se izvrši reprogramiranje velikog projekta na sanaciji posljedica poplava u Republici Srpskoj sa Evropskom investicionom bankom, koji podrazumijeva 55 mil EUR, da bi se sanirale sve kritične tačke od poplava u RS, prenosi portal Biznis.ba.

- Došli smo do zaključka da bi trebalo doći do značajnog proširenja tog projekta. Vidjećemo da li će to značiti njegovo finansijsko proširenje, a ukoliko ne bude moguće nastojaćemo da se uklopimo u postojeću cifru - rekla je Cvijanović novinarima u Jošavici kod Čelinca, gdje je posjetila most koji je porušen usljed poplave.

Ona je pojasnila da su se nakon avgustovskih poplava u RS pojavila nova kritična mjesta, koja će sigurno zahtijevati tretman, a koja nisu ranije bila obuhvaćena navedenim projektom.

Cvijanović je rekla da se vodi niz pregovora sa potencijalnim finansijerima ili kreditorima tih projekata.

Ona je napomenula da ostaje obaveza lokalnih zajednica da rade na pročišćavanju svih kanala kako bi se olakšale posljedice najnovijih poplava.

Prema njenim riječima, sa bržim angažovanjem ovog velikog projekta na republičkom nivou, te sa očuvanjem mreže infrastrukture koja može da posluži odbrani od poplava na lokalnom nivou, može se dosta toga uraditi na saniranju posljedica poplava.

Cvijanović je rekla da je danas imala sastanak u Vladi sa radnom grupom koju čine gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović i načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković, na kojem je bilo riječi o načinima na koji bi se moglo hitno intervenisati s ciljem sanacije posljednjih poplava na tim područjima.

Kada je riječ o porušenom mostu na rijeci Jošavici u Čelincu, Cvijanović je napomenula da je na tom sastanku sa radnom grupom dogovoreno da se na najefikasniji način u saradnji republičkih i lokalnih institucija interveniše tako da se na ovoj lokaciji obezbijedi pokretni most koji bi povezivao dva dijela ove mjesne zajednice.


Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je novinarima da je posljednjom poplavom u ovoj opštini zahvaćeno oko 400 domaćinstava.

On je dodao da će na lokaciji porušenog mosta biti postavljen pontonski most, koji će povezivati više od 200 domaćinstava sa centrom Mjesne zajednice i opštinom Čelinac.

Zeljković je napomenuo da je formirano 7 komisija na području opštine Čelinac uz koje je angažovana i građevinska operativa, s ciljem sanacije putne komunikacije koja je masovno stradala u posljednjoj poplavi.

Osim porušenog mosta na rijeci Jošavici, kako je rekao, na području opštine Čelinac je djelimično ili potpuno oštećeno oko 10 mostova, prenio je Biznis.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.