NavMenu

Izvoz mesa u Tursku velika šansa za domaće proizvođače - Privrednici čekaju zeleno svijetlo

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.08.2014. 14:11
Komentari
Podeli
Monitoring misija Vlade Republike Turske obišla je u proteklom periodu nekoliko proizvođača mesa u Bosni i Hercegovini i prema prvim ocjenama zadovoljni su onim što su vidjeli, prenosi RTV USK.

U naredne dvije do tri sedmice nakon sačinjavanja izvještaja očekuje se donošenje odluke na osnovu koje će se krenuti u realizaciju izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Krajem prošlog mjeseca saopćena je, naime, odluka Vijeća ministara Republike Turske da se odobrava uvoz 15.000 tona mesa po nultoj carinskoj stopi iz Bosne i Hercegovine kao produkt izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i Turske.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić potvrdio je kako je u proteklih mjesec dana obavio niz dogovora sa zvaničnicima Vlade Republike Turske, a izvozu mesa iz BiH u Tursku krajem protekle sedmice obavio je razgovor i sa Cihadom Erdinayem, novim ambasadorom Republike Turske u BiH.

- Radi se o izvozu iz Bosne i Hercegovine 15 hiljada tona smrznutog mesa koji se tretira kao pomoć našoj zemlji nastalu u poplavama, zbog čega je ta kvota oslobođena svih nameta. To će biti "bum" i veliki iskorak za bh. proizvođače. Radi se o pozitivnom pravcu, jer je to ustupak za BiH i hvala Turskoj na tome. Od sredine prošle godine registrovana su kretanja sa čudnim poremećajima u statistici kada je u pitanju izvoz mesa - naveo je ministar Tučić.

On je istakao kako je u posljednjih godinu i po u BiH došlo do određenog smanjenja kapaciteta proizvodnje, ali da će se naši proizvođači uklopiti u predviđenu kvotu odobrenog izvoza 15.000 tona mesa po nultoj carinskoj stopi u Tursku.

- Još uvijek nisu utvđeni tehnički detalji koji se odnose na to da li će se raditi kvartalno ili polugodišnje kada je u pitanju izvoz. Svakako da se radi o pozitivnim mjerama, te da ono što je najvažnije da ćemo se kao država u to uklopiti - naglasio je Tučić.


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine istakao je kako je razgovarao i sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH o odluci Vijeća ministara Republike Turske kojom se odobrava uvoz 15.000 tona mesa po nultoj carinskoj stopi iz Bosne i Hercegovine.

- Privrednici jedva čekaju stupanje na snagu te odluke. Zeleno svjetlo za njenu primjenu značit će novi iskorak za bh. proizvođače - ocijenio je ministar Tučić.

Naveo je da je sada sve na Republici Turskoj koja treba da potvrdi izvještaj monitoring misije nakon čega treba da se donese odluka o izvozu mesa iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište, prenijela je RTV USK.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.