NavMenu

Crnogorci ostali bez posla vijeka

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 07.08.2014. 08:41
Komentari
Podeli
Budva (Foto: Marija Kambić)Budva
Posao vijeka "težak" 150 mil EUR a kojim je Budva nadomak Svetog Stefana trebalo da dobije prvi hotel sa sedam zvjezdica "Aston Martin", definitivno je propao.

Ugovor koji su sredinom jula 2009. u prisustvu tadašnjeg, a i sadašnjeg potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, u velikoj konferencijskoj dovorani "Splendida" zaključili predstavnici budvanskog preduzeća "Budva holding" i kuvajtske korporacije "Investment dar", biće raskinut.

Odluku o raskidu donio je Upravni odbor ovog preduzeća, a nju bi već trebalo da verifikuje Skupština opštine. Kuvajćani su posredstvom svoje londonske podružnice "DC Invest Limited", zaključili ugovor sa "Budva holdingom", koja na Galiji u vlasništvu ima sedam hektara zemlje koja se strmo spušta do divlje plaže. Upravo na toj lokaciji, bilo je zamišljeno da se gradi prvi "Aston Martin" hotel, jer su Kuvajćani i vlasnici istoimenog automobilskog brenda.

Ovo je samo jedan u nizu neuspjelih projekata "Budva holdinga", preduzeća, koje je ostalo i bez direktora, nakon što je Skupština opštine na prošloj sjednici prihvatila ostavku posljednjeg direktora, koji se na toj poziciji zadržao svega pola godine.

- Preduzeće "Budva holding" je sa preduzećem "DC Invest Limited" zaključilo ugovor o zajedničkom ulaganju u cilju valorizacije nepokretnosti u mjestu Galija. Kako do realizacije posla nije došlo, predlaže se raskid ugovora, koji povlači sa sobom i raskid ugovora o pristupanju "Budva holdinga" u privredno društvo "DC Invest Limited" - navodi se u obrazloženju odluke, koju je sačinio Sekretarijat za zaštitu imovine.

Jedini projekat "Budva holdinga" koji je ostao u igri je ugovor sa počasnim belgijskim konzulom na brdu Spas, za izgradnju golf-terena, te pratećih hotelskih i smještajnih kapaciteta. Mada i taj projekat, osam godina tapka u mjestu, a Opština je upravo prije nekoliko dana donijela odluku o izmenama i dopuna Lokalne studije lokacije "Spas", čime se ide u prilog da se investitoru napokon ispune svi uslovi da dobije građevinsku dozvolu i započne gradnju.


Osim Galije, "Budva holding", nije realizovala ni ideju kada je riječ o izgradnju 27-spratnog hotela "Jedro" na Zavali, niti turističkog kompleksa u Miločerskom parku, jer su svi potencijalni investitori na kraju odustajali od tih zamisli. Odmah nakon što je objavljena informacija da su Kuvajćani spremni da uđu u milionski posao, na Galiji je tokom 2009. nastala kupoprodajna groznica, te su sve okolne parcele brojni bizsnismeni otkupili od mještana.

Tokom minulih nekoliko mjeseci nekoliko banaka koje su izdale kredite započele su prinudnu prodaju nekoliko parcela na Galiji, jer rate nesu vraćane.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.