Izvor: RTV | Utorak, 05.08.2014.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sir iz Zasavice u Srbiji među pet najskupljih jela u svijetu

Sir od magarećeg mlijeka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svijetu.

Prvo mjesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu "FinancesOnline", zauzela je ledena čokoladna poslastica "frozen haute" koja se može degustirati u njujorškom restoranu "Seredipiti 3", omiljenom svratištu milijardera.

Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 EUR, pravi se od 28 vrsta kakaa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može ponijeti kući.

Na drugoj poziciji je pica "Luj XIII" koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 EUR. Tijesto se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadjev sadrži tri vrste kavijara, mjesto škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mlijeka. Servira se uz rijedak francuski konjak i šampanjac.

Jelo koje se našlo na trećem mjestu može se degustirati samo u restoranu "Fler de Lis" hotela "Mandalay Bay", u Las Vegasu. Riječ je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom koji se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 EUR.

Slijedi vijetnamska čorba Anki Fu koja je najvjerovatnije najskuplja supa na svijetu. Sastoji se od vangju teletine, tartufa, tjestetine i guščje paštete i košta 3.700 evra, od kojih dio vlasnici restorana "Fu", čiji je ovo specijalitet, uplaćuju u dobrotvorni fond namijenjen jednoj pedijatrijskoj bolnici u Los Anđelesu.

Posljednji na listi top 5 najskupljih specijaliteta je i svježi srpski sir od magarećeg mlijeka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mlijeka od magarca.

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gdje se može naručiti po cijeni od 3.720 EUR za parče, čija se gramaža ne precizira.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.