NavMenu

Hrvatska ulaže u rafinerije 700 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 13.03.2007. 10:34
Komentari
Podeli


Dok Savjet ministara BiH ne može da se usaglasi i donese odluku o kvalitetu tečnih naftnih derivata, jedine kočnice za pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Brod, dotle Hrvatska ubrzano radi na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak.

Hrvatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo je da će do početka avgusta u sisačkoj rafineriji, u čiju je modernizaciju uloženo 24 miliona EUR, započeti proizvodnja goriva po strogim evropskim standardima.

U modernizaciju dvije hrvatske rafinerije biće uloženo oko 750 miliona EUR - u riječku 404 miliona, a u sisačku 340 miliona EUR. Modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku omogućiće povećanje kapaciteta prerade INA na 7,7 miliona tona godišnje (3,2 miliona tona u Sisku, a 4,5 miliona tona u Rijeci), proizvodnju goriva evropskog kvaliteta, a značajna je i za zaštitu okoline.

Upućeni u prilike na naftnom tržištu u regionu kažu da se remont u hrvatskim rafinerijama, iako ranije započet, ne može potpuno odvojiti od dolaska ruske državne kompanije "Zarubežnjeft" koja je kupila Rafineriju nafte Brod i njihovih najava da će za kratko vrijeme podići kvalitet goriva i povećati proizvodnju. Duško Bogdanović iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, kaže da to potvrđuje da jedan od najjačih naftnih lobija želi da uspori početak rada rafinerije u Brodu i na taj način zaštiti svoj interes na prostoru BiH.

Prema njegovim riječima, i mnogo snažnije kompanije od INA zaziru od ruskih naftnih kompanija, koje su postale moćne prije svega jer imaju svoje izvore nafte i nisu zavisne o kretanju cijena na berzama, što nije slučaj sa zemljama u okruženju.

Vojin Mitrović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, smatra da su aktivnosti u rafinerijama u Hrvatskoj direktno vezane za prodaju Rafinerije nafte u Brodu.

"To ujedno potvrđuje da gorivo iz Hrvatske koje je do sada prodavano u BiH nije bilo u skladu sa evropskim standardima", kaže Mitrović, ilustrujući da eurodizel koji stiže u BiH iz Hrvatske ima 0,035 procenata sumpora, dok je evropski standard 0,005 procenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.