Izvor: seebiz.eu | Subota, 02.08.2014.| 16:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Podravka" preuzima "Ledo"?

(Foto: podravka.hr)
Ivica Todorić, vlasnik koncerna "Agrokor", dogovorio je prodaju "Leda". Iako se o toj mogućnosti šuška još od jeseni 2011. godine (prve informacije su krenule u jeku predzadnjeg pokušaja "Agrokorova" preuzimanja "Mercatora") sad je prvi put prodaja "Leda" posve konkretizirana: posao savjetnika dobila je Zagrebačka banka, čiji ljudi marljivo rade na dogovaranju posla

Nekoliko dobro upućenih izvora "tportala" je potvrdilo da je posao definitivno dogovoren, no s obzirom na njegovu kompleksnost – prije preuzimanja "Leda" "Podravka" planira izvršiti dokapitalizaciju – "deal" bi mogao biti zaključen tek krajem godine.

Iz "Podravke" "tportal"-u nisu ništa odgovorili na postavljena pitanja o kupnji "Leda". Iz "Agrokora" su pak dobili odgovor da - nemaju komentara. To su razumljive reakcije s obzirom na to da je riječ o poslovno osjetljivim informacijama, a i "Podravka" i "Ledo" izlistani su na Zagrebačkoj burzi.

Iako se prodaja Leda cijelo vrijeme usko vezivala uz "Agrokorovu" financijsku konstrukciju za kupnju "Mercatora" – koji je Ivica Todorić napokon preuzeo krajem lipnja, nakon nekoliko godina 'bitke' sa slovenačkim interesnim i političkim grupacijama – to nije posve točno.

- "Agrokor" je, što se kredita tiče, miran narednih tri do pet godina i prodaja Leda trenutno mu nije o glavu. No sigurno bi tako velikom koncernu taj novac dobro došao da poboljša likvidnost -, kaže sugovornik dobro upoznat s poslovanjem "Agrokora".

Oko te je kompanije posljednjih godina osim šuškanja o prodaji bilo i drugih "uzbuđenja". Da se Ivica Todorić sprema prodati "Ledo", bilo je razvidno kad je krenuo u javnu ponudu dionica kompanije u jesen 2012. čime je udio "Agrokora" u "Ledu" smanjen na 51%. Mirovinci (AZ, "PBZ-Croatia osiguranje", Erste Plavi i RBA) tada su u "Ledo" ubrizgali 530 milijuna kuna, a novac je bio namijenjen preuzimanju Frikoma, tvrtki Ledo Čitluk i Ledo Podgorica od samog Agrokora. Tako konsolidiranom Ledu prihodi su premašili dvije milijarde kuna, a sva je regionalna proizvodnja sladoleda i smrznute hrane stavljena pod jednu kapu.

Mirovinci su tada dionice "Leda" kupovali po osam tisuća kuna, a trenutna cijena dionice kojom se trguje na Zagrebačkoj burzi kreće se oko devet tisuća kuna.

Dakle, aktualna vrijednost kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji je oko 2,8 milijardi kuna. Prema nekim procjenama, "Podravka" bi mogla za "Ledo" platiti oko 350 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.