NavMenu

Tamo gdje i dobar san lako dolazi - Hotel "Comsar Rudo" postaje nova hotelska zvijezda u BiH (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 01.08.2014. 16:55
Komentari
Podeli
Hotel "Comsar Rudo"Hotel "Comsar Rudo"
Jedino vam za snove ne možemo garantovati, rekli su nam domaćini kada su nas dočekali u novootvorenom hotelu "Comsar Rudo" u malenoj opštini Rudo, na krajnjem istoku Republike Srpske.

A do prvog sna u sobama ovog modernog hotela uvjerili smo se da je tokom boravka sve podređeno gostu. Do zaključka da destinacija zaista ne određuje da li ćete biti srdačno dočekani, smješteni i ispraćeni, ovde dok boravite neprestano "iskaču" pozitivna iznenađenja, pogotovo za one koji ne poznaju dovoljno ovaj kraj, ljude i navike.

Ono prvo iznenađenje je kako je Rudo imalo tu privilegiju da dobije lijep i savremen hotel, u kojem se vodilo računa o svakom, čak i najsitnijem detalju.

A investicija dolazi od Rusa, Rašida Sardarova, vlasnika "Comsar Energy Group", koji u ovaj kraj ulaže 100 mil EUR u hidroelektranu "Mrsovo" na rijeci Lim. Radovi počinju u narednih nekoliko mjeseci. Inače, Serdarov ulaže i u buduću termoelektranu "Ugljevik 3" u Ugljeviku, a procjenjuje se da će te dvije velike investicije koštati oko 1,3 mlrd EUR.

U početku zamišljen kao podrška radovima oko hidroelektrane, hotel je prerastao u "svijet za sebe". I tako počeo svoju priču...

Inače do današnjeg izgleda prošlo se kroz rekonstrukciju koja je trajala više od godinu dana, kaže direktor hotela Aleksandar Aleksić.

- Ostavljeni su samo vanjski zidovi i nadogradio se treći sprat. Kotlovnica je razbijena i napravljen je spa centar. Koristili smo najbolje građevinske materijale na našem tržištu, pa su radovi i prolongirani kako bi se postigao maksimalan kvalitet gradnje. Projektant je Slobodan Stupar iz banjolučke firme "Una inženjering". Izvođači radova su bile takođe preduzeća iz Banja Luke - "Orfej", "Intermetal"...

Glavni cilj, kako kaže Aleksić, bio je da to bude hotel sa 4 zvjezdice, što su i postigli. Stručna komisija je prilikom nedavne posjete ocijenila da je "Comsar Rudo" jedan od najljepših hotela u BiH.

Ovaj, kako su nam rekli domaćini, "pametni hotel" od 2.500 m2 raspolaže sa ukupno 64 ležaja u 29 smeštajnih jedinica, od kojih su tri sobe "standard king size", dve "standard twin", dvanaest "premium king size" i 3 studio apartmana. Restoran hotela, sa zastakljenom terasom može ugostiti 160 osoba, a u kafe baru 45. Tu je i konferencijska sala koja može da primi 150-200 ljudi. U suterenu je spa centar, sa hidromasažnom kadom, toplom klupom, finska sauna, tursko kupatilo. Za one koji vole da vježbaju tu je i teretana.

- U svim sobama je antialergijska posteljina, a namještaj je uvezen direktno iz Italije – ističe Aleksić.

A da je riječ o ozbiljnoj posvećenosti svim detaljima govori i činjenica da su uniforme za zaposlene šivene u Rijeci, i to prema mjerama svakog zaposlenog posebno. Jedan je od rijetkih hotela čiji su zaposleni prethodno bili šest mjeseci na obuci u Srbiji. Danas, sa svim sadržajima, srdačnim i neposrednim domaćinima konkuriše hotelima na obližnjem Zlatiboru i Tari. S obzirom na to da je smješten u maloj opštini, na tromeđi država, ovo je hotel koji promoviše destinaciju, kažu iz menadžmenta.

Ciljna grupa su poslovni ljudi, koji bi dolazili na seminare, kongrese i slično. Osim njih, najprije su to turisti koji dolaze u obližnji Andrićgrad i koji žele komforan hotelski boravak. Aleksić zaključuje da veliku popunjenost očekuju kad počnu radovi na hidroelektrani "Mrsovo", jer će tada ugostiti inženjere, konsultante i ostale koji budu uključeni u projekat...

(Foto: Teodora Brnjoš)
(Kanjon Lima) Čemu se prepustiti u Rudom?

Za one koji prvi put dođu ovde, ili odluče da u prolazu svrate i provedu poslepodnevne sate, ne bi trebalo da brinu oko sadržaja. Biraće između raftinga Limom, vožnje "Vodenim ćirom", biciklizma, pecanja ili svega pomalo, zavisno od afiniteta. Vožnja mirnim kanjonom Lima, dok se prepuštate samo bojama i zvucima prirode, na novinarku "eKapije" je ostavila najljepši utisak.


Aleksić kaže da je u planu da turistima ponude vožnju "Vodenim ćirom" i tokom zime.

A dok se vozite čujete i sledeće: da je ovde rođen Mehmed Paša Sokolović. U Rudom je, kao zadužbinu, ocu ostavio džamiju, a majci crkvu. Sokolovići su inače tadašnjem sultanu dali 17 velikih vezira i sandžak-begova. Za vrijeme Austrougarske vladavine, prvi urbanistički projekat rađen je upravo za Rudo, tako da je Rudo bio prvi grad koji je Austrougraska napravila. Ruđani su formirali Prvu proletersku brigadu, ugostili Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona dok se snimala "Bitka na Sutjesci"...

Kratka retrospektiva divnih momenata bivše države i nekadašnjeg Rudog uramljena je u fotografije na zidu hotelskog restorana. Posle aktivno provedenog dana i čaše dobrog vina, vraćamo se na početak priče i shvatamo da i dobar san, ipak, može biti zagarantovan. Za to se "pobrinula" i priroda, kao i ljudi.

Teodora Brnjoš


Fotogalerija
Hotel
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.