Izvor: eKapija | Petak, 01.08.2014.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dom naroda Parlamenta FBiH dao podršku za izgradnju Bloka 7 TE "Tuzli" i Bloka 1 TE "Banovići"

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta u petak (1. avgusta 2014. godine) su na sjednici u Sarajevu dali su podršku za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7-450 MW u TE "Tuzla" i podršku za izbor strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE "Banovići", Bloka 1-300 MW, prenosi Indikator.ba.

Dom naroda dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE "Banovići" u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Također, Dom naroda dao je saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC - Lider i Guandong Electric Power Design Institute - GEDI za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla".

I u slučaju TE "Tuzla" Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Generalni direktor JP "Elektroprivreda BiH" Elvedin Grabovica ranije je izjavio da će nakon dobijanja saglasnosti biti pokrenuti pregovori s krajnjim ponuđačem s kojim očekuje da će imati potpisane ugovore u naredna dva mjeseca, prenosi Indikator.ba.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.