NavMenu

U ovim opštinama potrebno je samo 24 časa da preduzetnik otvori firmu

Izvor: eKapija Petak, 01.08.2014. 12:14
Komentari
Podeli

(Foto: I.Vukša)
Nema pokretanja privrede bez velikih reformi na nivou BiH. Ovo tvrde mnogi. Ipak, da je i na lokalnom nivou moguće privući brojne investitore pokazuje primjer regiona kojeg čine tri općine u dva entiteta, prenosi sajt Razvojne agencije Žepče.

Poduzetniku u Žepču u pravilu potrebno je 24 sata da dobije sve potrebne dozvole za pokretanje firme. Slično stanje je i u Tesliću i Tešnju.

- Kada privrednici dođu kod nas i žele da otvore firmu, mi već imamo pripremljene sve formulare. Imamo i brošure-vodiče za strane investitore, prevedene na njemački, engleski i talijanski jezik - kaže Dragan Mišić iz Razvojnog odjela u Tesliću.

Njegova kolegica po funkciji u Žepču, Branka Janko, navodi kako stoje na raspolaganju poduzetnicima 24 sata dnevno.

Oboje ističu da stvari u ovim općinama funkcioniraju po principu "one stop shop". To znači da privrednici tu dolaze u jedan ured gdje podnose zahtjev, a općinska administracija preuzima za njih prikupljanje svih potrebnih papira u raznim odjelima. I više od toga. Općine pružaju podršku privrednicima i kod dobijanja dozvola na višim nivoima vlasti, prate ih i nakon što firme počnu sa radom i brzo rješavaju sve probleme s kojima se privrednici suočavaju. Ovaj angažman nedavno je nagrađen i na međunarodnom nivou. Teslić, Tešanj i Žepče su od strane lista "Financial Times" uvršteni u Top 10 destinacija od interesa za investitore.

Napredak ovih opština na ljestvici "poželjnih" za investicije bitno je ubrzan prije godinu i po dana pokretanjem saradnje sa njemačkom organizacijom GIZ. Ova organizacija je pružila pomoć u definisanju privrednih grana u kojima ove opštine imaju potencijale. Riječ je o tekstilnoj, drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.

- Mi smo pružili podršku i u uspostavi strukturalnog dijaloga između privrednika i opštinskih vlasti - navodi Edgar Schroder iz organizacije GIZ. On kaže da se danas u sve tri ove opštine održavaju redovni sastanci na kojima privrednici iznose svoje probleme vlastima.

Bez obzira na to što su i viši nivoi vlasti odgovorni za oživljavanje privrede, u organizaciji GIZ ističu da ovo iskustvo pokazuje da se i na lokalnom nivou može podržati razvoj.

- Ove tri opštine stvaraju okruženje pogodno za investicije i to na jednostavan način. Naprimjer postoji jedna zajednička internet stranica na kojoj se i na njemačkom i engleskom jeziku mogu pronaći kontakt podaci osoba koje su odgovorne za direktnu saradnju sa investitorima - kaže Schroder.

On dodaje da je spomenuta nagrada lista Financial Times dodatno skrenula pažnju investitora u Evropi na ovaj region.

- Tešanj, Teslić i Žepče su jedva poznati izvan BiH. Sada već postoje upiti investitora koji su na osnovu nagrade čuli za taj kraj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.