NavMenu

Katalonska fabrika novca i talenata

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 31.07.2014. 08:50
Komentari
Podeli
Jedan od svjetskih fudbalskih giganata, "Barselona", imala je sezonu za zaborav, ali joj uprkos tome na poslovnom planu cvjetaju ruže. Katalonska fabrika novca i talenata, kako za ovaj klub mnogi kažu, u sezoni 2013/2014. ostvarila je za klub rekordan prihod od čak 530 mil EUR.

Prethodnih sezona Katalonci su dominirali kako u Španiji, tako i u Evropi, ali su prošlu završili bez ijednog trofeja, što se ipak nije odrazilo na finansijsku situaciju u klubu. Novi priliv novca omogućio je klubu šoping i stvaranje nove ekipe koja bi na stadion "Kamp Nou" u predstojećoj sezoni trebalo da donese trofeje.

"Barselona" je ovog ljeta i jedan od najvećih potrošača i na angažovanje šest igrača je potrošeno 155 mil EUR, dok su na prodaji zaradili skoro 80 mil EUR. Jednostavno, prihodi "Barselone", ali i još nekolicine klubova, poput "Real Madrida", "Mančester junajteda", "Arsenala", "Bajerna" i odnedavno "Liverpula", omogućavaju čelnicima ili vlasnicima klubova da bez problema plate igrača 80 ili 100 mil EUR.

- Prihod kluba je 530 mil EUR, a nakon što se podvuče crta i saberu svi troškovi, klub je ostao u plusu 41 mil EUR - kaže Havijer Faus, član Uprave katalonskog kluba zadužen za finansije. Upravo to je drugi najbolji profit kluba, dok je rekord ostvaren u sezoni 2011/2012, kada je iznosio 49 mil EUR.

U posljednje četiri godine, koliko je na čelu kluba sadašnja uprava, ostvarena je zarada od 113 mil EUR, potvrdio je Faus, koji je istakao da je "Barselona" u sezoni 2013/2014. smanjila dug za 44 mil EUR, a otkako je klub dobio novu upravu za ukupno 143 mil EUR.

- Od 30. juna ove godine dug iznosi 287 miliona evra, a prije četiri godine "Barselona" je dugovala 431 mil EUR - dodao je Faus.

Ovo su klubu omogućili bogati sponzorski i komercijalni ugovori, među kojima se izdvaja onaj s "Quatar Airwaysom", koji za logo na dresu plaća 170 mil EUR za tri godine. Ugovor je potpisan 2012.

- Puno smo jači nego što smo bili prije četiri godine. U poslovnom i marketinškom smislu smo prisutniji u različitim dijelovima svijeta nego što smo bili ranije - istakao je Faus.

Koliko je "Barselona" napredovala u posljednjoj deceniji, govori i to da je prihod kluba u sezoni 2003/2004. bio samo 174 mil EUR, ali tada su Katalonci bili jedini klub koji na dresu nije nosio logo sponzora, što je ostalim klubovima bio veliki izvor prihoda.

Veliki prihodi sa sobom povlače i velike izdatka pa su, osim bogatih plata, čelnici kluba pokazali da su spremni dobro da plate i kvalitetno pojačanje. To se najbolje vidjelo u ovom prelaznom roku, kada je u "Barselonu" za rekordni 81 mil EUR iz "Liverpula" stigao Luis Suarez. Izdvaja se i transfer Nejmara za 57 mil EUR, koliko tvrde u klubu, ali je u toku sudski proces, u kojem može da bude dokazano da je Brazilac plaćen 100 i više mliona evra, što bi u tom slučaju bio rekordan transfer u bogatoj istoriji "Barselone".


Koliko novca "Barsa" ima u kasi, možda govori i podatak da je odobreno renoviranje stadiona "Kamp Nou", koje će koštati 600 mil EUR, koje će donijeti novi krov i povećanje kapacitet sa 98.787 na 105.000 sjedećih mjesta. Radovi bi trebalo da počnu 2017.

Što popularniji, to bogatiji


Veličina i popularnost najvećih evropskih fudbalskih klubova mogu da se posmatraju kroz njihovo prisustvo na društvenim mrežama. "Barselona" ima skoro 71 milion pratilaca, a slijede "Real" sa 68 miliona i "Mančester junajted" sa 54 miliona. Ovakav stepen odanosti i omiljenosti, kažu stručnjaci, klubovima dozvoljava da postižu odlične sponzorske rezultate i prodaju svoju robu širom svijeta. Osim globalnih kompanija, kao što su "Quatar Airways", "Nike" i "Audi", "Barselona" ima sponzorske ugovore s kompanijama iz dalekih zemalja, poput Indije ("Nokia"), Indonezije ("Head and Shoulders")…
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.