NavMenu

U RS na minimalcu 29.857 radnika - Inicijativa za povećanje najniže plate na čekanju zbog poplava

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 28.07.2014. 16:09
Komentari
Podeli
Na najnižu propisanu platu u Republici Srpskoj u iznosu od 370 KM prijavljeno je 29.857 radnika, podaci su Poreske uprave RS.

Najnižu platu u RS krajem januara ove godine primalo je 35.796 zaposlenih.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da broj zaposlenih koji primaju najnižu platu oscilira.

- Pojedini poslodavci često pribjegavaju isplati najniže plate i onim radnicima koji po zakonu i kolektivnom ugovoru treba da imaju veća primanja od 370 KM - rekla je Mišić i istakla da ovako ponašanje poslodavaca predstavlja zloupotrebu prava radnika.

Ona je naglasila da u podatke o isplati najniže plate u RS Poreske uprave nisu uračunati i oni radnici koji se zbog poplava nisu vratili na posao u pojedina preduzeća.

Mišić je podsjetila da je Savez sindikata početkom maja uputio zahtjev Vladi RS i poslodavcima za povećanje iznosa najniže plate u RS.

- Vlada RS je odgovorila na naš zahtjev pozitivno, a poslodavci su rekli da će razgovarati sa nama o ovoj inicijativi. Zbog poplava koje su zadesile RS ovu inicijativu stavili smo na čekanje, ali ćemo ubrzo organizovati sastanke između socijalnih partnera kako bismo počeli razgovori o povećanju minimalca - istakla je Mišić.

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je da Savez sindikata ima milion inicijativa koje se odnose na izvlačenje para od poslodavaca.


- Treba prvo napraviti povoljan poslovni ambijent kako bi radnici u RS imali bolje plate. Poplave i ekonomska kriza su unazadile privredu RS zbog čega će trebati dugo da se firme oporave i da počnu da isplaćuju veća primanja zaposlenim - rekao je Zgonjanin i dodao da poslije poplava u RS veliki broj poslodavaca propada i nema mogućnost da poveća najnižu platu.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović ranije je rekla da Vlada podržava inicijativu Saveza sindikata za povećanje najniže plate u RS.

- Taj zahtjev je realan sa aspekta novca koji se sada izdvaja kao minimalna plata i naravno da taj iznos treba da bude veći - kazala je ranije Cvijanović.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.