NavMenu

Svijetu prijeti nestašica čokolade?

Izvor: Tanjug Subota, 26.07.2014. 12:09
Komentari
Podeli

Cijene kakaoa će i dalje rasti pod uticajem povećane tražnje, smanjene proizvodnje i spekulacija do kojih će neizostavno doći u novonastalim okolnostima.

Naime, veliki broj poljoprivrednika na zapadu Afrike prešao je sa uzgajanja kakaa na gajenje kaučuka ili proizvodnju palminog ulja, piše švajcarski list "24 sata".

Pored toga, proizvodnja kakaoa opala je širom Venecuele, koja je nekada proizvodila polovinu roda ukupne svjetske proizvodnje ove kulture. Danas Obala Slonovače i Gana daju više od polovine svjetske proizvodnje ove kulture, neophodne za pravljenje čokalade.

Prošle godine godine Venecuela je proizvela 14.000 tona kakaoa, najmanje u posljednjih 50 godina, jer poljoprivreda propada u ekonomiji u kojoj dominira nafta. Ta zemlja, koja ima rezerve nafte među najvećim na svijetu, uvozi 70% hrane za svoje stanovništvo.

Proizvođači čokolade i dalje cijene venecuelanski kakao kao jedan od najboljih na svijetu, pogotovo sortu krioljo, navodi list i ocjenjuje da vlada Venecuele propušta zlatnu šansu da unovči sve veći apetit ostatka svijeta za čokoladom.

Kako predviđaju analitičari, situacija se neće promijeniti ni u narednim godinama. Potražnja će i dalje rasti, a proizvođači neće moći da je zadovolje, što će još više razbuktati rast cijena ove sirovine.

Najveći proizvođači čokolade, kao što su švajcarske kompanije "Barry Callebaut" i "Nestle" već su reagovale, pridruživši se inicijativi "Cocoa Action" koju je polovinom maja ove godine pokrenula međunarodna fondacija "Kokoa".

Dvanaest raznih udruženja širom svijeta, koja podržavaju proizvodnju kakaoa i čokolade, angažovala su se u naporima da 300.000 uzgajivače ove kulture u Gani i na Obali Slonovače udvostruče proizvodnju do 2020. godine.

Još se ne zna da li će ova inicijativa uroditi plodom, ali ono što je sigurno jeste da će cene dotle i dalje rasti, uz rizik da čokolada postane luksuzna roba, zaključuju belgijski mediji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.