NavMenu

"Šume RS" u minusu većem od milion maraka - Najveći gubitaš ŠG "Jahorina" iz Pala

Izvor: Nezavisne novine Petak, 25.07.2014. 12:13
Komentari
Podeli
Nakon što su prošlu godinu završili sa oko 5 mil KM u plusu, Javno preduzeće "Šume RS" za prvih šest mjeseci ove godine otišlo je u minus veći od milion maraka.

Prema preliminarnim rezultatima o poslovanju u prvoj polovini godine, uz minus od 1,084 mil KM, gotovo svi parametri su u padu, od plana sječe, realizacije pa do otpreme šumskih sortimenata.

U prva tri mjeseca ove godine sječa šume bila je 120% u odnosu na plan, a u drugom kvartalu, odnosno od aprila do jula, sječa je bila na nivou od oko 90%. Slično je i s otpremom sortimenata, pa je tako u prvom kvartalu to bilo na nivou od 109%, a u drugom kvartalnu svega 85%.

- S otpremom od 85% nemoguće je poslovati pozitivno. To treba da bude najmanje 96% da bi rezultat bio nula - ispričao je izvor "Nezavisnih" iz JP "Šume RS".

Pored toga, u posljednja tri mjeseca u ovom javnom preduzeću došlo je do ogromnog zapošljavanja radnika po ugovoru na djelu iako je sada već bivša uprava "Šuma RS" prošle godine zabranila bilo kakvo primanje novih radnika, s obzirom na to da od preko 4.300 stalno zaposlenih najmanje 1.500 ih je višak.

Samo u posljednja tri mjeseca kroz ugovore o djelu zaposleno je oko 400 radnika, od čega najviše u ŠG "Jahorina" iz Pala - njih 114. Zanimljivo je da je ovo ŠG najveći gubitaš u sistemu JP "Šume RS" s obzirom na to da su za šest mjeseci ove godine napravili minus od preko 570.000 KM.

U ŠG "Romanija" iz Sokolca ugovore o djelu potpisalo je preko 100 ljudi, zatim u ŠG "Gorica" iz Šipova, koje je zabilježilo gubitak od preko 390.000 KM zaposleno je oko 60 ljudi. Novog zapošljavanja bilo je i u gazdinstvima u Mrkonjić Gradu, Doboju i Rogatici.

Kada je u pitanju finansijski rezultat u prvih šest mjeseci, poslije ŠG "Jahorina" najveći gubitaš je "Botin" iz Nevesinja, koji je u minusu većem od 420.000 KM, zatim ŠG "Doboj", koje je prvih šest mjeseci završilo sa 415.000 KM gubitka, a slijede ih "Gorica" iz Šipova sa 390.000 KM minusa i "Birač" iz Vlasenice, koji je bio negativan sa 322.000 KM.

- Mi smo zadovoljni poslovnim rezultatom u prvih šest mjeseci s obzirom na to da u posljednja tri mjeseca nismo radili skoro 60 dana zbog poplava. Bili smo angažovani s mašinama i radnicima na saniranju posljedica poplava, a samo u jednom danu smo na to potrošili preko 8.500 litara nafte. Rezultati su dobri i cilj je da na kraju godine ostvarimo dobit od oko 5 mil KM i plan od oko 182 mil KM prihoda. U prvih šest mjeseci sječa i isporuka obično iznose oko 40%, a u drugoj polovini godine 60% zbog ljepšeg vremena itd. - rekao je Dragan Grabovac, v.d. direktora JP "Šume RS", koji je početkom aprila ove godine na tom mjestu zamijenio Radenka Laketića.


Zapošljavanje radnika po ugovoru o djelu Grabovac pravda potrebom zbog obima posla, naglašavajući da se tako radilo i u prethodnim godinama, kada su u određenom periodu radnici angažuju na period ne duži od dva-tri mjeseca.

Prema preliminarnom izvještaju o poslovanju JP "Šume RS" u prvoj polovini ove godine, od ukupno 25 šumskih gazdinstava njih svega 12 je poslovalo pozitivno, s tim da je veliki broj onih s plusom od 1.000 do 3.000 KM.

- Ima šumskih gazdinstava koja su u posljednjih mjesec dana prikazala veću proizvodnju nego što je bila u prvih pet mjeseci, kroz zalihe itd... To otvara sumnju da su rezultati u tim šumskim gazdinstvima naštimani, kao što je slučaj u Sokocu, gdje je prikazan pozitivan rezultat od oko 70.000 KM - ispričao je izvor "Nezavisnih" iz JP "Šume RS".

Za razliku od prošle godine, JP "Šume RS" u prvih šest mjeseci ove godine, a posebno u posljednja tri mjeseca nije izvršavalo svoje obaveze kada su u pitanju naknade prema lokalnim zajednicama, koje su zakonska obaveza.

- Tu imamo obaveza oko 7 mil KM, ali u svakodnevnom kontaktu smo s načelnicima i gradonačelnicima. Kada ima novca, puštamo im određeni dio sredstava, ali i to će se u narednom periodu sanirati i doći na svoje - kaže Grabovac.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.