NavMenu

Neurohirurg iz Zagreba spas za Šumahera? - Ugradnja mikročipa u mozak pomaže oporavak pacijenata u komi

Izvor: Novosti Petak, 25.07.2014. 12:14
Komentari
Podeli
Istovremeno dok iz Lozane stižu vijesti da se Mihael Šumaher oporavlja i komunicira pokretima očiju sa okolinom, njegovi ljekari detaljno proučavaju može li zagrebački neurohirurg dr Darko Hudi, ugradnjom čipa u mozak, da pomogne proslavljenom vozaču Formule 1.

Šumaher će veoma brzo da napusti bolnicu i nastavi rehabilitaciju kod kuće, a onda će njegov ljekarski tim morati da donese odluku hoće li pomoć da potraže od dr Hudija, sa kojim je već uspostavljen kontakt.

- Ugradnja mikročipa može da pomogne Šumaheru - kratko komentariše dr Hudi, šef neurohirurgije zagrebačke bolnice "Dubrava", u kojoj je do sada izveo zahvat na četiri pacijenta koji su bili u komi, a nakon ugradnje čipa se oporavili.

Nedavno je Hudi ugradio mikročip i u mozak mlade devojke u bolnici u Veroni, nakon što je doživjela saobraćajnu nesreću i ostala u komi, a ovu je metodu primjenio i kod stotinak pacijenata koji su imali druge neurološke probleme.

Dok Hudi ne može u ovom času da govori o kontaktima koje ima sa Šumaherovim ljekarima, iz kruga neurologa koji prate Šumaherovo zdravlje "Novosti" saznaju da se veoma ozbiljno razmatra njegovo angažovanje. U naučnim krugovima zagrebački ljekar slovi kao vrsni hirurg, koji ni u jednoj od sto operacija koje je do sada uradio nije učinio ni najmanju grešku.

- Metoda ugradnje stimulatora u mozak pacijenata koji su u komi primjenjuje se intenzivnije poslednjih desetak godina, a iskustvo imaju timovi iz Japana, Amerike i Francuske. U Zagrebu je metoda primjenjena kod četvoro mladih ljudi, od kojih su troje bili s minimalnim stanjem svijesti, a jedna pacijentkinja u dubokoj komi - kaže dr Hudi, koji zajedno sa splitskim ljekarom dr Vedranom Deletisom primjenjuje ovu metodu.

Spektakularni rezultat zabilježen je kod mladića iz Splita kojem je zatajilo srce. U bolnicu je došao s minimalnim stanjem svijesti, povremeno komunicirajući sa okolinom, a kada mu je ugrađen mikročip u mozak, oporavak se brzo vidio. Trideset dana posle ugradnje mikročipa mladić je napustio zagrebačku bolnicu sam, hodajući kao da ništa nije bilo, a nakon izvjesnog vremena ljekari su mu izvadili mikročip.

Veliki uspjeh tim dr Hudija postigao je i kod pacijenta iz BiH, kojem je takođe stalo srce, ali i kod djevojke koja je doživela tešku saobraćajnu nesreću. Metoda je pomogla i mladoj djevojci koja je u kući stradala od strujnog udara.

- Sama operacija traje oko dva časa, a prvo tačno procjenimo mjesto gdje treba ugraditi stimulator. Mikročip je veličine 1,2 milimetra i košta oko 18.000 EUR, a izrađuje ga jedna poznata kompanija specijalizovana za takve proizvode. Za vrijeme operacije napravi se na glavi pacijenta mali otvor i tako ugradi mikročip, koji radi poput pejsmejkera, sa spoljnim uključivanjem i isključivanjem - objašnjava metodu dr Darko Hudi.


Kada je riječ o nekadašnjem višestrukom prvaku Formule 1, koji se teško povrijedio na skijanju u Francuskoj, nije prepreka da se zahvat izvede tek sada. Ionako, zagrebački ljekari nikada ne preporučuju ugradnju mikročipa u mozak odmah nakon što pacijent dođe u komu, jer se prvo prepusti prirodi i konvencionalnim terapijama da učine svoje. Ako to zakaže, onda je rješenje stimulator mozga.

Šumaherovi ljekari moraće ipak brzo da se odluče. Ostaje i niz pitanja i dilema, prije svega kolika su oštećenja na mozgu slavnog Šumija i koja bi vrsta rehabilitacije dala najbolje rezultate.

Pomaže i kod Parkinsonove bolesti

- Imamo izuzetno dobre rezultate i kod oboljelih od Parkinsonove bolesti, a mnogima su znatno smanjeni problemi nakon ugradnje mikročipa. Velika poboljšanja su i kod pacijenata koji imaju distoniju mišića i ne mogu da kontrolišu pokrete - kaže dr Hudi, koji naglašava da je, kao i svaki neurohirurg, oprezan i ne voli da bez stvarnih dokaza o poboljšanju zdravlja svojih pacijenata daje nadu teško oboljelim ljudima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.