Izvor: B92 | Petak, 25.07.2014.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Josip Broz Tito - čovjek sa stilom

(Foto: mij.rs)
U Kući cveća, koja je sastavni dio Muzeja istorije Jugoslavije, priređena je nova stalna postavka pod nazivom "Tito lično".

Uvid u predmete koje je Josip Broz Tito najčešće i najradije koristio osmislili su muzejski savetnici MIJ-a Momo Cvijović i Veselinka Kastratović Ristić.

U odabiru predmeta autore je vodila želja da saznaju kakav je Josip Broz Tito bio privatno i kako su državničke aktivnosti uticale na njegovo slobodno vrijeme i stvaranje kulta ličnosti.

Kako je lični i javni život uticajnih državnika nemoguće razgraničiti izložba je tematski podijeljena na pet cjelina: Čovjek sa stilom, Susreti, Putovanja, Hedonizam i Druže Tito mi ti se kunemo.

Izložen je 61 predmet, kao i 128 štafeta koje su doživotnom predsjedniku Jugoslavije poklanjane 25. maja.

Među eksponatima su cilindri koje je Broz nosio, odjela, cipele, ali i detalji po kojima je bio specifičan, kao što su naočare za vid, zatim upaljači, pošto je bio pušač, igle za kravate i drugo.

Cvijović je kao zanimljivost za Tanjug istakao Uputstvo o načinu rada predsednika republike o tome kako izgleda jedan njegov radni dan, koji su nedavno pronašli. Tu je navedeno šta predsjednik radi od ustajanja ujutru, pa do kasnih večernjih sati.

- Zanimljivo je da su spomenute samo tri situacije u kojima se predsjednik uopšte nije smio ometati, a to su dok gleda film, kada se nalazi u foto-labaratoriji i dok se sunča, odnosno kada je na plaži - istakao je Cvijović.

On smatra da su to jedine situacije koje govore koliko je on uživao u privatnom životu, a i poznato je da je Tito obožavao film, pošto je dnevno gledao po dva-tri filma.

- U tom uputstvu se već na trećoj strani nalazi stavka da lični sekretar napušta radno mjesto kad počinje filmska projekcija - rekao je kustos.

On je objasnio da je najveći dio dana Broz obavljao svoje državničke obaveze, kao što je primanje pošte, odgovaranja na pisma, sastanci, a u trenucima odmora bavio se sportom.

- Tito je najviše volio takozvane takmičarske igre, gde se u takmiči sa jednim protivnikom - rekao je on i podsjetio da su to bili šah i tenis.

U arhivi MIJ-a se nalaze brojne fotografije i predmeti koji prikazuju Tita u slobodnim aktivnostima: u lovu, krstarenjima, sa poznatim glumcima...

U današnje vrijeme novinska fotografija nije toliko "životna", a Cvijović napominje da se novinari iznenade kada posjete fototeku MIJ-a i kaže da su zbunjeni načinom na koji su događaji "uhvaćeni" fotoaparatom i načinom kako je sve bilježeno iz dana u dan.

- O Titovom životu je sačuvana fanstatična dokumentacija i arhivska i foto građa, a ne znam da li je to slučaj sa današnjim predsjednicima - kaže on.

- Problem je u načinu života, u brzini. Na izloženim fotografijama se prije svega vidi, da je Tito imao vremena, jer je po protokolu postojalo vrijeme, a između ostalog vrijeme je bilo odvojeno i za njegove susrete za fotoreporterima - zaključuje Cvijović i dodaje da mu se čini da danas to vrijeme ne postoji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.