NavMenu

Šest preporuka EU - Šta se mora uraditi za spas ekonomije BiH

Izvor: eKapija Petak, 25.07.2014. 12:15
Komentari
Podeli
Na predstavljanju Sporazuma za rast i zapošljavanje, navedeno je šest konkretnih problema koji opterećuju ekonomiju BiH i njen prosperitet. Rezultat je to nedavno održanog Foruma za zapošljavanje i prosperitet, kazao je Peter Sorensen, specijalni predstavnik u BiH i šef Delegacije EU, prenosi portal Indikator.ba.

Uočeni problemi/moguća rješenja:

- Porezna opterećenja na rad (smanjenje tekućih vladinih izdataka, proširenje poreske baze, poboljšanje efikasnosti u zdravstvenim i penzionim sistemima)

- Radno zakonodavstvo (regulisanje plata na osnovu vještina i učinka umjesto staža, smanjiti administrativno destimulisanje, uključivanje mladih u radnu snagu)

- Komplikovano poslovno okruženje (skraćivanje procedure za pokretanje preduzeća, ubrzanje dobivanja građevinskih dozvola)

- Preduzeća se oslanjaju na javnu podršku umjesto da budu konkuretni (bolji zakoni, zaštita investitora)

- Korupcija (vladavina prava, izrada elektronskih registara procedura za licence i dozvole)

- Socijalna zaštita na rubu finansijskog kolapsa, a naknade ne idu kome su potrebne (povlaštene penzije i prijevremeno penzionisanje za rizična zanimanja, podizanje socijalne pomoći za one najugroženije)

Na izradi Sporazuma učestvovali su predstavnici civilnog društva, mladi, zvaničnici sa svih nivoa vlasti, eksperti iz susjednih zemalja, međunarodnih institucija MMF, SB, drugih zemalja.

Inače, prije predstavljanja Sporazuma, prisutnima su se obratili Peter Sorensen, Vjekoslav Bevanda, premijer BiH, te ministrica vanjskih poslova Italije Federika Mogerini.

Ona je u svom izlaganju kazala da se nada promjenama koje su BiH potrebne.

- Italija je tokom poplava u BiH pokazala svoju solidarnost, ali nismo zaboravili ni februarske proteste i zahtjeve građana – kazala je Mogerini, navodeći da će građani na predstojećim izborima dići svoj glas.

S obzirom da je Italija i preuzela predsjedavanje EU u narednom periodu, kako je naglasila Mogerini, zapadni Balkan je strateški prioritet tog predsjedavanja.

- Problem ekonomskog rasta nije samo u ovoj zemlji, cijela Evropa već godinu se suočava sa promjenama. Građani Evrope žele promjene. Poplave u BiH odrazile su se na ekonomsku sliku, tako da strani investitori uzimajući u obzir sve to, nisu spremni ulagati u BiH - kazala je Mogerini.

Ona je dodala, da je potreban signal iz BiH, akti koji mogu biti valorizirani u Briselu.

Sorensen je kazao da su reforme neophodne, ali da ih treba provesti vlast, a da su međunarodne institucije tu da pomognu.


- Sporazum navodi korake kojima bi se trebala ostvariti korist za najveći dio društva, a naročito mlade – kazao je Sorensen.

Bevanda je u svom obraćanju kazao da je nakon poplava mnogima stao život, a da je Vijeće ministara od tada do danas održalo 19 sjednica. I on je ukazao na potrebne reforme, piše Patria.

- Potrebna je oštra borba protiv korupcije, vladavina prava, poboljšavanje poslovnog ambijenta, ulaganje u mala i srednja preduzeća, te bolja socijalna zaštita – kazao je Bevanda.

Predstavljanju Sporazuma prisustvovali su i neki državni ministri, predstavnici političkih stranaka, civilnog društva, kao i međunarodnih institucija.

Kako se navodi, vlasti bi implementirale paket reformskih mjera nakon oktobarskih izbora. Međunarodne finansijske institucije i Evropska unija imaju spremne planove za pomoć. Bit će organiziran i okrugli sto sa međunarodnim finansijskim institucijama i novim vladama nakon izbora. Evropska unija pripremiće izvještaj kojim će se obuhvatiti implementacija mjera, te u narednih pet godina BiH bi trebala napraviti značajan napredak, a u protivnom zemlja će padati niže i zaostajati, prenio je Indikator.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.