Izvor: eKapija | Utorak, 22.07.2014.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu - Kasa punija za 106,2 mil KM

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta za 2014. godinu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Rebalans iznosi 2.475.579.841 KM, što predstavlja povećanje od 106,2 mil KM ili 4,5% u odnosu na prethodne izmjene i dopune budžeta FBiH za ovu godinu, saopšteno je iz federalne Vlade, a prenosi portal "Capital".

Jedan od razloga izmjena i dopuna budžeta je da je doznačavanjem sredstava Međunarodnog monetarnog fonda ostvaren neplanirani višak primitaka, pa je bilo potrebno dio od domaćeg zaduživanja planiranih prethodnim rebalansom zamijeniti ovim sredstvima. Bilo je potrebno planirati i dodatna finansijska sredstva kako bi bile preduprijeđene negativne posljedice prirodne nesreće.

Rebalansom budžeta FBiH, osim prestrukturisanja sredstava, nisu izvršena nikakva značajnija povećanja rashoda unutar pojedinih budžetskih korisnika izuzev 25 mil KM za transfere PIO/MIO i 40 mil KM kreditnih sredstava za kantone.

Povećanje transfera za PIO/MIO od 25 mil KM rezultat je procjene da će štete izazvane poplavama i klizištima imati negativne posljedice na prihode vanbudžetskih fondova, jer je zbog uništenih privrednih i proizvodnih kapaciteta velikom broju radnika prekinut radni odnos i tako smanjen priliv sredstava po osnovu doprinosa.

U skladu s tim federalna Vlada je odlučila planirati dodatna sredstva za ove namjene, kojim će biti ubrzana dinamika otplate duga i služiće kao pomoć zbog smanjenog priliva po osnovu doprinosa kako bi isplata penzija tekla neometano.

Pošto se očekuje da će se posljedice poplava i klizišta negativno odraziti i na niže nivoe vlasti u FBiH, planirana su i finansijska sredstva u iznosu od 40 mil KM, koja će biti realizovana na kreditnoj osnovi i pod istim uslovima po kojima se FBiH zadužila kod MMF-a.

Dodatni iznos sredstava od 92 mil KM, koje je MMF uplatio kao pomoć za ublažavanje posljedica elementarne nepogode i pokrivanje smanjenja gubitka prihoda u budžetu FBiH, raspoređen je na način da je 27 mil KM iskorišteno kao pokriće smanjenog iznosa prihoda od indirektnih poreza, 25 mil KM planirano na ime verifikacije duga prema Federalnom zavodu PIO/MIO i 40 mil KM kao kreditna sredstva kantonima.

Vlada FBiH danas je utvrdila i po istoj hitnoj proceduri uputila u Parlament i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za ovu godinu, kojim je predviđeno da će budžetska sredstva na poziciji "pozajmljivanje drugim nivoima vlasti – kantoni", biti odobrena kantonima na kreditnoj osnovi, na osnovu kriterijuma, odlukom koju donosi Vlada FBiH.

Prenos sredstava biće izvršen po ugovoru o prenosu kreditnih sredstava po četvrtom stendbaj-aranžmanu MMF-a sa Vladom FBiH.

Vlada FBiH razmatrala je na današnjoj sjednici i Dokument okvirnog budžeta za period 2015-2017. godina, koji predstavlja preliminarni nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu, i sadrži preliminarne projekcije budžeta za 2016. i 2017. godinu, prenio je "Capital".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.