NavMenu

Borba Cezara Čaveza za prava zemljoradnika na velikom platnu

Izvor: eKapija Utorak, 22.07.2014. 08:43
Komentari
Podeli
Filmska publika će imati priliku da u bioskopima vidi biografsku priču o borcu za ljudska prava Cezaru Čavezu. U novom ostvarenju reditelja Dijega Lune "Cezar Čavez" glavne uloge tumače Majkl Pena, Rosario Doson i Džon Malkovič.

Film prati napore Cezara Čaveza da organizuje 50.000 poljoprivrednih radnika u Kaliforniji, od kojih su mnogi bili "braceros" - sezonski radnici iz Meksika, kojima je dozvoljeno da žive i rade u SAD samo dok traje zemljoradnička sezona. Uslovi u kojima su radili su bili jako loši, trpjeli su rasističke uvrede i brutalne ispade nadređenih i lokalnog stanovništva Kalifornije.

Kako bi pomogao radnicima, Cezar Čavez (Majkl Pena), osniva radnički sindikat "Ujedinjeni zemljoradnici" (UFW). Kao strastven čovjek bez ratobornih ideja, Čavez pokreće nenasilnu borbu protiv pohlepe i predsrasuda sa idejom da povrati dostojanstvo ljudima.

Čavezovim nastojanjima su se često suprostavljali, nekad i nasilno, vlasnici velikih farmi na kojima su radili privremeni radnici. Film prikazuje i nekoliko većih nenasilnih kampanja sindikata "Ujedinjeni zemljoradnici", nakon kojih je Čavez dostigao popularnost van granica Kalifornije.


Inspirisao je milione Amerikanaca iz različitih društvenih sfera, pa i one koji nikada nisu radili na farmi, da se bore za socijalnu pravdu. Njegov trijumfalni put izuzetno svedoči o moći koju jedan pojedinac može da ima i kojom može da promijeni svijet.

Ostvarenje "Cezar Čavez", reditelja Dijega Lune, premijerno je prikazano na ovogodišnjem 64. Berlinalu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.