Izvor: eKapija | Subota, 19.07.2014.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Jaffa komerc" iz Mostara nabavio dvije hladnjače kapaciteta 200 tona

(Foto: Suzana Obradović)
Mostarsko preduzeće "Jaffa komerc" dobilo je dvije hladnjače za čuvanje voća i povrća, javlja portal Indikator.ba.

Radi se o dvije rashladne komore ukupnog kapacitete 200 tona, koje zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji omogućavaju dugotrajno skladištenje i održavanje svježine raznih vrsta voća i povrća.

- Komorama upravlja kompjuter. Iz njih se izvlači kisik, kontroliraju se i izbacuju vani sve štetne materije tako da roba u njima ne propada i ne truli. U takvim kontroliranim uvjetima jabuka, na primjer, može stajati do dvije godine, a grožđe pet do šest mjeseci - kazao je direktor "Jaffa Komerca" Nedim Badžak.

Dodao je kako će nove hladnjače omogućiti produženje sezone i smanje fluktuacije cijena voća, odnosno izrazito niske cijene u sezoni berbe pojedinog voća, odnosno ekstremno visoke cijene izvan sezone.

Po riječima inženjera Daniela Skočibušića, predstavnika Fondacije OdRaz, koja je servis provajder projekta, instalacija rashladnih komora financira se sredstvima OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) i Grada Mostara, a vrijednost projekta je oko 167.000 KM.

- Projekt je od velikog značaja za poljoprivrednike ovoga područja. Od ovih hladnjača profitirat će svi kooperanti Jaffa Komerca, a u jedno potičemo i bh. izvoz - dodao je Skočibušić.

"Jaffa Komerc" jedan je od najvećih proizvođača i trgovaca voćem u BiH. Bavi se uzgojem i otkupom breskve, nektarine, trešnje, jabuke i stolnog grožđa. Najveći dio proizvodnje ide u izvoz, a većina izvezenog voća ide na rusko tržište, prenosi Indikator.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.