Izvor: Fena | Utorak, 06.03.2007.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prestrukturiranje željezničkih kompanija u BiH

U Bosanskohercegovačkoj željezničkoj javnoj korporaciji (BHŽJK) u Sarajevu bit će sutra potpisan sporazum o donaciji i konsultanski ugovor za projekt Tehnička pomoć za prestrukturiranje željezničkih kompanija u BiH.

Tehnička pomoć se finansira iz donacije Vlade Italije koju administrira Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD). Potpisivanje tih dokumenata jedan je od uvjeta efektivnosti kredita EBRD za regionalni projekt Željeznica II.

"Vlada Italije donirala je 300.000 eura za projekt koji se odnosi na razdvajanje infrastrukure od operacija u BiH za obje željezničke kompanije" kazao je generalni direktor BHŽJK Hamdija Šaljić dodajući da će biti obuhvaćena analiza postojećeg stanja, te razdvajanje obligatorno s dva bilansa - za infrastrukturu i operacije.

Sadašnja organizaciona struktura željeznica u BiH nije ona koja može u potpunosti integrirati ovaj prostor u evropsku infrastrukturu i tokove. Većina se slaže da u državi treba biti jedan upravitelj infrastrukture (BHŽJK) i da se na toj infrastrukturi tržišno takmiče različiti operatori.

"S ingerencijama koje su date Korporaciji od entiteta i dijelom zakonskih i podzakonskih akata, Korporacija bi mogla da funkcioniše kao dobar "suport" kompanijama u pogledu upravitelja infrastrukture" kazao je Šaljić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.