NavMenu

Počela kupovina sa platnih kartica u RS - U obnovi domova najveća potreba za namještajem

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 17.07.2014. 16:01
Komentari
Podeli
Građani koji su dobili prvih 2.890 elektronskih platnih kartica od Fonda solidarnosti za obnovu RS moći će od danas da kupuju proizvode potrebne za sanaciju štete nastale na njihovim kućama u poplavama koje su u maju zadesile RS.

Savjetnik ministra finansija RS Dalibor Tomaš rekao je da su u određenom broju preduzeća terminali postavljeni, ali da kartice još nisu aktivirane.

- Terminali su već postavljeni u preduzećima u Prijedoru, te određenom broju firmi u Banjoj Luci i Laktašima, dok će danas biti u Bijeljini i Doboju. Sistem koji je kod preduzeća radi, ali nismo još aktivirali kartice koje su podijeljene građanima. Očekujemo da one ujutro budu aktivirane za prvih 2.890 korisnika - kazao je Tomaš.

Interesovanje građana koji su pretrpjeli štetu za kupovinu namještaja i drugih potrepština izuzetno je veliko, pa su neki u iščekivanju kada će kartice moći da upotrijebe, već krenuli u razgledanje.

Zoran Mandić iz prijedorskog naselja Brezičani kaže da je kod njega šteta totalna, tako da mu novac koji je dobio neće nadoknaditi dobar dio onoga što je izgubio.

- Ipak sam zadovoljan jer ću uz pomoć ove kartice moći da nabavim najpotrebnije stvari - rekao je Mandić su "Nezavisne" juče zatekle u preduzeću "Auto Žuti".

Vlasnik ovog preduzeća Mirko Kobas kazao je da je juče bilo sve spremno za početak prijema kartica, te da im nije problem ni da ljudima daju potrebnu robu unaprijed. U pojedinim firmama u Banjoj Luci su rekli da se mnogi građani raspituju za ponudu i cijene.

- Građani se interesuju za krevete, stolove, stolice i kuhinje - kazali su u preduzeću "Nova DI Vrbas".

Slično je i u Gradišci gdje će građani najvjerovatnije do sljedeće sedmice, kada dođe terminal, moći da kupuju namještaj.

Direktor preduzeća "Naš Dom MB" Gradiška Boro Gogić rekao je da se građani najviše interesuju za spavaće sobe, kuhinje, ormare, trosjede, dvosjede i kauče.


U kotorvaroškoj firmi "Grames" kažu da očekuju da će u što skorije vrijeme biti instaliran čitač kartica kako bi se počelo sa prodajom namještaja. Kartice u Srpskoj u iznosu od 5.000 KM trenutno dobijaju ljudi kojima je šteta procijenjena 5.000 KM i više, dok će oni kod kojih je manja kartice dobiti u drugom krugu u iznosu u kojem je šteta procijenjena.

Podjela kartica

Podjela platnih kartica nastavljena je i juče u više gradova i opština u RS. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je u Doboju, tokom podjele oko 450 platnih kartica za stanovnike naselja Usora da Vlada RS čini sve da pomogne stanovništvu. U Petrovu je podijeljeno prvih 20 kartica, dok su Zvorničanima koji su pretrpjeli štetu uručene 74 kartice, u Čelincu 78, a u Brodu devet kartica. Stanovnici Milića i Šekovića juče su dobili 81 karticu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.