Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 17.07.2014.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Po uzoru na Hrvatsku - Savez sindikata RS zatražio od Poreske uprave da objavi "listu srama"

(Foto: Suzana Obradović)
Savez sindikata RS zatražio je juče od Poreske uprave RS da objavi "listu srama", na kojoj će se naći nazivi poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju zarađene plate i doprinose.

U zahtjevu, koji je u posjedu "Nezavisnih", sindikalci poručuju Zori Vidović, direktorici Poreske uprave RS, da treba da objavi "listu poslodavaca koji pljačkaju radnike i državu", za šta navode niz argumenata.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ustvrdila je da takvu listu Poreska uprava RS može da sastavi za jedan dan, te da je objavi javno "kao oblik pritiska na one koji ne sprovode zakone, da to rade, kad ih već niko ne hapsi i ne zatvara".

- Nažalost, u RS ima veliki broj poslodavaca koji ne isplaćuju radnicima zarađene plate, ne uplaćuju doprinose i poreze. Oni to rade već duži niz godina. Pritom, ima značajan broj poslodavaca koji rade u sivoj zoni i to svi znaju, ali o tome skoro da niko i ne govori osim nas iz Sindikata i s vremena na vrijeme Inspektorata RS - naglasila je Mišić.

Podsjetili smo je potom na primjer iz Hrvatske, gdje je već objavljen "stup srama", sa poslodavcima koji ne isplaćuju plate, te je upitali može li obećati da će takvu inicijativu pokrenuti i kod nas, na šta je ona pristala.

- Evo, mislim da je u redu da u toku dana uputimo zvaničan zahtjev Poreskoj upravi RS da izađe u javnost s imenima poslodavaca u RS koji ne isplaćuju redovno plate svojim radnicima, i ne uplaćuju doprinose, što je zakonska obaveza - obećala je Mišić, a obećanje je ubrzo i ispunila.

U zahtjevu, koji je Mišić poslala Poreskoj upravi RS, navela je, između ostalog, da smatraju da je "listu srama" neophodno objaviti u ovom trenutku kada postoje radnici koji su zaradili plate, a njihovi poslodavci im ih nisu isplatili, pa samim tim ne mogu da ostvare ni elementarno ljudsko i radničko pravo na liječenje i penzionisanje.

(Foto: Ivana Vuksa)
- Listu treba da objavite u ovom trenutku kada Fond zdravstvenog osiguranja RS i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS grcaju u dugovima, a njihovi korisnici pate zbog nemogućnosti ostvarivanja zarađenih prava - navela je, između ostalog, Mišić u dopisu Poreskoj upravi RS, te je dodala da ima i poslodavaca koji se bogate ne poštujući i ne sprovodeći donesene zakone u RS.

Komentarišući ovu inicijativu, Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da im ne smeta da se objavi "lista srama".

- Mi smo se uvijek borili protiv onih koji nisu plaćali radnike. Postoji velika razlika između onih koji žele i hoće da plaćaju, i onih koji ne mogu, i to u Savezu sindikata RS nisu nikad shvatili. Naime, postoje oni koji ne mogu da plate radnike i vjerovatno će se naći na "listi srama", iako apsolutno nisu krivi - kaže Zgonjanin.

Upitali smo ga da li među poslodavcima ima i onih koji imaju čime da plate radnike, ali otvaraju nove firme, a on je odgovorio potvrdno.

- Kad bi se dalo odvojiti žito od kukolja, takve bih rado stavio na "listu srama" - poručuje Zgonjanin.

Kada su "Nezavisne" pozvale Zoru Vidović, direktoricu Poreske uprave RS, ona nije bila u Banjoj Luci, pa je je kratko kazala da nije upoznata s inicijativom Saveza sindikata RS, te je dodala da će se o tome izjasniti danas (17. jula 2014. godine).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.