NavMenu

Uzgajivači maline u srednjem Podrinju ne prihvataju najavljenu otkupnu cijenu

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 15.07.2014. 12:57
Komentari
Podeli
Berba maline u srednjem Podrinju privodi se kraju, a uzgajivači već mjesec dana rod predaju otkupljivačima "na povjerenje", jer još nije objavljena cijena.

Otkupljivači su tvrdili da otkupna cijena neće biti niža od prošlogodišnje kada je kilogram maline koštao 3,3 KM, ali pojedini su ovih dana saopštili da ona iznosi 2,7 KM po kilogramu, što je izazvalo nezadovoljstvo uzgajivača.

Udruženje malinara birčanske regije "Vilamet", najveći proizvođač maline u BiH sa sjedištem u Bratuncu, uputilo je protestno pismo svim otkupljivačima i hladanjačama voća na ovom području, tražeći da najniža cijena maline ne može biti niža od prošlogodišnje.

- Ovu cijenu smatramo neprihvatljivom i nepristojnom, tražimo da je revidirate i da ne smije biti manja od prošlogodišnje, 3,3 KM po kilogramu maline - navedeno je u pismu koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja Ivan Stojanović.

Malinari su najavili proteste, blokade hladnjača i onemogućavanje njihovog rada, ističući da znaju metod i način kako da otkupljivače dovedu do nerentabilnosti i zatvaranja.

Uzgajivači ističu da je otkupna cijena maline u Srbiji iznosila od 200 do 240 dinara ili 3,4 do 4 KM za kilogram maline, te da je vidljivo da ponuđeni iznos "nema veze sa cijenom u Srbiji" već da je očigledno da su se otkupljivači dogovorili o visini cijene.


Pismo slične sadržine uputili su i predsjednici savjeta šest srebreničkih mjesnih zajednica, koje gravitiraju Skelanima, u kojima su najveći zasadi i proizvođači maline u ovoj opštini.

Za četvrtak (17. jula 2014. godine) u 11.00 časova zakazan je sastanak predstavnika Udruženja i opštine Bratunac sa otkupljivačima radi prevazilaženja ovog problema, izbjegavanja protesta i rješavanja ovog izuzetno važnog pitanja za poljoprivrednike ove regije.

Malina sa ovog područja najvećim dijelom izvozi se na zapadno tržište, a samo manji dio roda u Srbiju, iako svi otkupljivači tvrde da se "vezuju" za cijenu u Srbiji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.