Izvor: eKapija | Utorak, 15.07.2014.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inženjeri nisu višak na tržištu rada BiH i regiona

(Foto: Ivana Vuksa)
U BiH i regionu inženjeri iz bilo koje oblasti nisu višak na tržištu rada i mogu lako da se zaposle, saglasni su učesnici Šestog međunarodnog seminara pod nazivom "Obrazovanje i profesionalno ostvarivanje mladih inženjera", prenosi portal "Capital.ba".

Predsjedavajući seminara, dekan Elektrotehničkog fakulteta tehničkog univerziteta u Sofiji, Ivan Jačev, istakao je da industrija ima koristi od inženjera, ali da, nažalost, nema mnogo mladih koji žele biti inženjeri.

- Mladi više žele marketing, biznis, pravo, posao menadžera, a upravo jedan od ciljeva seminara jeste da mlade privučemo profesiji inženjera - rekao je Jačev novinarima u Banjoj Luci, pred početak seminara.

On je rekao da su Bugarskoj najpotrebniji mašinski inženjeri.

- S jedne strane imamo mlade koji neće to da studiraju, a s druge strane bi ih mogli lako zaposliti - istakao je Jačev.

Prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, Branko Blaniša, rekao je da se radi na usavršavanju nastavnih planova i programa da bi studenti imali bolju pripremu i praktična iskustva, više laboratorijskog i praktičnog rada, ali i takozvane "soft skils" vještine kao što je poznavanje stranih jezika, upravljanje projektima.

On je dodao da na taj način nastoje da studente, buduće inženjere, što bolje pripreme za budući posao.

- Seminar je prilika da vidimo šta je u školovanju inženjera dobro, a koji su nedostaci, kakvi su moduli školovanja najbolji da se primijene, na šta najviše treba obratiti pažnju kada je riječ o školovanju inženjera i kako njihovo školovanje prilagoditi stvarnim potrebama tržišta rada - naveo je Blaniša.

Na šestom međunarodnom seminaru "Obrazovanje i profesionalno ostvarivanje mladih inženjera", koji organizuju Akademija nauka i umjetnosti RS i banjolučki Univerzitet, učestvuju predstavnici iz Bugarske, Rumunije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

Organizaciju je pomoglo i više partnera iz Bugarske i Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.