NavMenu

Odmor i zabava na svježem vazduhu - Kako napraviti ljetni ugođaj na planinama u BiH?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.07.2014. 15:31
Komentari
Podeli

(Foto: Jahorina.org)
More ili planina? Mnogi se ne dvoume i jedva čekaju ljeto da se "pokupe" na planinu. Morski ugođaj rado mijenjaju svježim planinskim vazduhom i zdravim zelenim ambijentom. Iako ljetne temperature do sada i nisu bile visoke, a planinski centri u BiH vuku krizu još od propale zimske sezone, ljetna ponuda za ljubitelje planinskog i zdravstenog turizma je otvorena.

U Olimpijskom centru "Jahorina" rekli su za portal "eKapija.com" da nastoje razviti ljetni turizam kao stalnu ponudu. Bilo je i značajnijih investicija na tom polju, pa su prošle godine pokrenuli žičaru "Ogorjelica 1" koja radi vikendom. Žičara se može iznajmiti za 7 KM, a ovim ćete priušutiti panoramsko razgledanje Jahorine. Tu je i ponuda pješačenja koje će vas dovesti do vrha planine, na 2.000 metara nadomorske visine.

Dragan Sokolović iz OC "Jahorina" kaže da uskoro očekuju aktivniji biciklizam na toj planini, te veći priliv adrenalinskih zavisnika.

- Ovih dana treba da se montiraju nosači za bicikle na žičarama, što će pokrenuti zaljubljenike brdskog bizicklizma da dođu na Jahorinu i da se spuštaju biciklom. U hotelima godinama pokušavamo da razvijemo sportski i ljetni turizam. Tako smo radili na spoju pomenutih sadražaja sa hotelom "Bistrica", pa su u ponudi aranžmani za vožnju žičarom sa ručkom po cijeni od 17 KM, i korištenje bazena zajedno sa ručkom po cijeni od 15 KM – kaže Sokolović.

On ističe da je ljetna ponuda aktuelna od prošlog vikenda, a interesovanje za vožnju žičarom nije bilo zanemarljivo. Dnevno se prodavalo oko sto karata. Sportski turizam na Jahorini je, inače, razvijen zahvaljujući međunarodnom košarkaškom kampu "Hypo three points" koji ugoščava sportske ekipe iz svih dijelova svijeta.

Turisti žele bob na šinama

Osim standardnih ponuda u hotelima, kao što su zatvoreni bazeni, spa i velnes centri, teretane, masaže, ljetni sadržaji na Jahorini nisu dovoljno razvijeni.

- Potrebni su nam, prije svega, sportska dvorana, adrenalinski park, te sve modernija i traženija zabava - bob na šinama, koja postoji na planinama u regionu – kaže Sokolović.

U OC "Jahorina" kažu da se konstatno radi na uređenju ski-staza za predstojeću zimsku sezonu. Novina je to da su u saradnji sa hotelijerima napravili novu stazu dugu oko 8 km, na lokalitetu Gnjile bare, ispod hotela "Vučko".

U tom centru ističu da su im investicije više nego potrebne, pa su u stalnim pregovorima sa Vladom RS.

- Nužno je unaprijediti i zimsku i ljetnu ponudu. Nastojimo dobiti investicije za izgradnju nekoliko novih ski-liftova, nastavak izgradnje sistema za vještačko osnježavanje, osposobljavanje noćnog skijanja, bar jednog dječijeg ski-parka, te modernizaciju dijela smještajnih kapaciteta u hotela "Bistrica".

Stazama Bjelašnice i Igmana biciklom

Planine u BiH su među najuzbudljivijim turističkim destinacijama za planinski biziclizam, o čemu su pisali i mnogi svjetski mediji. Start je u samom Sarajevu, odakle se vozi preko olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice, pa sve do Lukomira, najviše nadmorske tačke u zemlji.

U hotelu "Maršal" na Bjelašnici kažu da je ova vrsta turizma u ekspanziji.

- Biciklizam na planinama je naš adut i uvijek je bilo potražnje, za razliku od planinarenja koje na Bjelašnici nije razvijeno. Možete se spustiti od Bjelašnice do Konjica, staze su nam uređene, a iznajmljivalje bicikla na cijeli dan košta 10 KM – rekao je direktor "Maršala" Zahid Bešović.


Bešović kaže da su zdravstveni turizam i sportski tereni osnova razvoja na Bjelašnici.

- U funkciji toga uskoro bi trebalo da bude otvoren objekat "Sarajevo-osiguranja". On je završen i trenutno je na tenderu, a hotel "Maršal", kao preteča zdravstvenog turizma na ovoj planini, moći će da koristi sadržaje u tom objektu.

(Foto: oc-jahorina.com)
Bjelašnica je idealna za odmor i pripreme sportista, jer ima nekoliko sportskih terena - za košarku, veliki i mali fudbal, odbojku, pa su sportske ekipe stalni gosti ove planine.

Ukoliko preferirate jednodnevne izlete na planinu, žičarom se možete provozati i na olimpijskim ljepoticama, Bjelašnici i Igmanu, po cijeni od 5 KM. Takođe, ljubitelji planinarenja mogu iznajmiti i vodiče.

Direktor hotela "Maršal", Zahid Bešović, dodaje da je stanju u planinskom turizmu ipak loše. Vlasnici hotela su prepušteni sami sebi, nezadovoljni turistički radnici protestuju, a ulaganja nema na pomolu.

Netaknuti dijelovi Vlašića

Vlašić i ove sezone nudi kvalitetan sadržaj za ljetni odmor. Tu su razne vrste užitaka, od spa i velnes paketa, adrenaliskog parka, quad vožnje, bikinga, hikinga, do vožnje balonom i šetnje do netaknutih dijelova planine.

Spa i velnes paketi su najtraženiji, rekli u Vlašiću, jer svi žele odmor i relaksaciju od napornih radnih dana. Kako kažu u tom hotelu, osjetna je razlika cjenovnika u ljetnom i zimskom periodu, pa je tako smještaj povoljniji i do 50% tokom ljeta.

Vedrana Džudža




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.