NavMenu

Proizvođači duvana u RS razmatraju osnivanje klastera

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 14.07.2014. 10:41
Komentari
Podeli
Osnivanjem klastera u oblasti proizvodnje duvana domaći proizvođači imali bi uređen sistem koji bi im omogućio lakšu nabavku repromaterijala i siguran plasman i naplatu proizvoda.

Rekao je to predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Goran Račić, ističući da su zajedno sa "Fabrikom duvana Banja Luka" pokrenuli inicijativu za osnivanje klastera koju je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. On je istakao da su nesigurna naplata i plasman do sada bili ograničavajući faktori za proizvodnju duvana u RS.

- Zbog toga u zadnjih nekoliko godina imamo manje količine zasada nego ranije. Mislim da bi osnivanje klastera, za koje je zainteresovan znatan broj proizvođača, trebalo da doprinese povećanju površina pod duvanom, većim prinosima i boljem kvalitetu duvana - naglasio je Račić.

On je rekao da će ovogodišnja proizvodnja duvana biti manja nego ranijih godina, jer je manje zasijano, ali i zbog toga što je u Semberiji i Posavini dosta površina pod duvanom bilo poplavljeno.

- Zato nam je stalo da se dobro pripremimo za iduću godinu - naglasio je Račić.

Direktor preduzeća "Duvan" iz Bijeljine Svetozar Mihajlović ističe da je ova sezona startovala dobro i da se očekivalo da bude najbolja u posljednjih nekoliko godina, ali su sve nade srušile vremenske nepogode.


- Poplave su nanijele štetu na zasadima duvana, a pao je i grad te nanio znatnu štetu, tako da možemo očekivati da će proizvodnja biti na nivou prošle godine, s tim što će zbog grada kvalitet duvana biti lošiji - naglasio je Mihajlović.

Proizvođač duvana iz Donjeg Žabara Marko Mitrović kaže da je stanje u tom sektoru veoma loše.

- Poplave su zahvatile oranice i to je zaustavilo proizvodnju. Zatim je i grad nanio veliku štetu, tako da će ovogodišnji prinos sigurno biti manji - kazao je on i dodao da su u FBiH podsticaji za proizvodnju duvana mnogo veći nego u RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.