Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 14.07.2014.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

REVIZORI: Naplata cestarine u FBiH nije usklađena sa zakonom

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Naplata cestarine izgrađenim dionicama autoputa nije usklađena sa zakonom, propisima i računovodstvenim politikama JP "Autoceste FBiH", upozorili su federalni revizori u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja JP "Autoceste FBiH" za 2013. godinu, prenosi portal Indikator.ba.

Revizori upozoravaju da se naplata obavlja u različitim valutama, kao i bankovnim karticama, a da se blagajnički dnevnik i polog pazara kao prihod sačinjavaju i evidentiraju poslije potvrde banke na dnevni izvještaj blagajne, što u konačnici može imati uticaja na iskazane prihode, s obzirom na to da nije usklađeno sa zakonskim i drugim propisima.

Za evidentiranja prihoda od naplate cestarine u računovodstvenoj dokumentaciji ne postoji vjerodostojna knjigovodstvena isprava, navode revizori.

Prihodi od posebne naknade za upotrebu autocesta (cestarina) iskazani su prošle godine u iznosu od 21,37 mil KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 6,24 mil KM ili 41,24%.

Povećanje prihoda od cestarine u odnosu na prethodnu godinu rezultat je naplate takse za korištenje autoceste za cijelu 2013. godinu (u prošloj godini naplata naknade za korištenje autocesta počela je 14.06.2012. godine) i puštanjem u korištenje izgrađene dionice autoceste Bilješevo–Kakanj u zatvoreni sistem naplate.

Federalni revizori dali su mišljenje s rezervom na finanijski izvještaj JP "Autoceste FBiH".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.