NavMenu

BiH i Crna Gora potpisale memorandum o razumijevanju u oblasti bankarske supervizije

Izvor: Fena Ponedjeljak, 05.03.2007. 14:39
Komentari
Podeli

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić i direktori agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske Zlatko Barš i Slavica Injac potpisali su 05.03.2007. u Sarajevu s guvernerom Centralne banke Crne Gore Ljubišom Krgovićem Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti nadzora nad poslovanjem banaka.

Potpisnici Memoranduma izražavaju spremnost da sarađuju u oblasti nadzora, tj. kontrole poslovanja banaka koje posluju na teritoriji BiH i Crne Gore, saopćeno je iz CBBiH.

Predmet ovog memoranduma o razumijevanju jeste saradnja potpisnika u nadzoru, tj. kontroli poslovanja prekograničnih poslovnih jedinica, organizacionih dijelova banaka čije se sjedište nalazi u BiH, odnosno Crnoj Gori radi djelotvornog konsolidovanog nadzora poslovanja banaka koje posluju izvan teritorija država u kojima imaju sjedište.

Nadležni potpisnici razmjenjivat će informacije o bankama koje posluju na teritoriji BiH i Crne Gore, a koje su podređena društva istog ili istih vlasnika sa sjedištem u trećim državama.

Potpisnici su saglasni da je saradnja naročito korisna u pružanju pomoći u provođenju direktnog nadzora prekograničnih poslovnih jedinica, odnosno organizacionih dijelova banaka.

Direktan nadzor obavlja onaj potpisnik na čijoj teritoriji posluje prekogranična poslovna jedinica, s tim da drugi potpisnik može učestvovati u obavljanju nadzora.

Potpisnici Memoranduma će uzajamno pravovremeno obavještavati o planu direktnog nadzora banaka.

Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti nadzora nad poslovanjem banaka BiH je do sada potpisala sa Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, a u toku su pregovori o potpisivanju s Austrijom i Makedonijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.