NavMenu

"Gazprom" do 2017. smanjuje cijene za Evropu 17%?

Izvor: Tanjug Subota, 12.07.2014. 12:49
Komentari
Podeli

(Foto: nis.rs)
"Gazprom" bi do 2017. godine Evropi mogao da snizi cijene gasa po dugoročnim ugovorima 17%, na 320 USD za hiljadu kubnih metara, piše list "Vjedomosti".

"Gazprom" obično planira cijene na osnovu prognoze ministarstva za ekonomski razvoj, rekao je listu izvor blizak kompaniji.

Cijene gasa u Evropi u osnovi su vezane za kotacije nafte. Prema prognozi ministarstva, u 2014. nafta će koštati 104 dolara za barel, a 2015. i 2016. godine 100 dolara za barel, što znači da se faktički neće izmijeniti, navode "Vjedomosti".

Vjerovatno je da su proračuni napravljeni i na osnovu terminskih cijena za evropska spot tržišta, rekao je drugi izvor blizak "Gazprom"-u.

Do pada cijena doći će zbog širenja izvora snabdijevanja, uključujući i upotrebu tehnologije za dobijanje gasa iz škriljaca, rekao je predstavnik ministarstva za ekonomski razvoj. U srednjeročnoj perspektivi to će dovesti do zasićenja tržišta. Kao razultat toga cijene gasa će se postepeno snižavati u odnosu na cijene nafte.

Cijene "Gazprom"-a u Evropi dostigle su maksimum 2008. godine, tokom krize su pale i na prethodni nivo su se vratile samo 2012. godine. Prošle godine su ponovo počele da padaju. To je omogućilo "Gazprom"-u da poveća izvoz na rekordne količine, pišu "Vjedomosti".



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.