NavMenu

Najbolja zanimanja za strance u Njemačkoj

Izvor: eKapija Petak, 11.07.2014. 11:36
Komentari
Podeli
Njemački list "Local" objavio je listu od 10 najboljih zanimanja za strance koji dolaze u tu bogatu europsku zemlju radi zaposlenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema toj listi, najbolje zanimanje za strance u Njemačkoj je inženjer. Njemačka je zemlja kojoj nedostaje inženjera, a posebno u autoindustriji i mehanici. Prosječna plaća inženjera u toj zemlji je iznad 70.000 eura godišnje.

Sljedeće najbolje zanimanje za strance u toj zemlji je liječnik. Prema posljednjim podacima, Njemačkoj nedostaje oko 5.000 lječnika koje pokušava "uvesti" iz inozemstva. Lječnici u prosjeku zarađuju više nego druge osobe s fakultetskom diplomom.

Nakon ove dva zanimanja, najbolji poslovi za strance u Njemačkoj su stručnjaci u oblasti tehnologije i matematike, "predavači izvan učionice", vodič na rijeci, vodič na festivalima alkohola, instruktor za skijanje, spasitelj na bazenu, freelancer, bilo u umjetnosti, glazbi ili nauci, i na kraju vodič biciklista.


Prosječna njemačka neto plaća trenutno iznosi oko 2.000 EUR. Plaća njegovatelja i medicinskih sestara prosječno iznosi između 2.000 i 2.200 eura bruto, pa čak i više, ovisno o težini posla i dodacima na plaću.

Visokokvalificirani stručnjaci s radnim iskustvom u prosjeku zarađuju dvostruko više, ali uvijek treba uzeti u obzir i sve troškove preseljenja i života u drugoj zemlji.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.