NavMenu

Bijeljna diže kredit od 5 mil KM za sanaciju šteta od poplava

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 09.07.2014. 11:23
Komentari
Podeli
Bijelina (Foto: Sobijeljina.org)Bijelina
Gradska uprava Bijeljine namjerava da podigne kredit od 5 mil KM za sanaciju šteta od poplava koje su procijenjene na 150 mil KM, navodi se u skupštinskom materijalu za sjednicu 15. jula.

Novo zaduženje grada bi, sa kamatom i troškovima obrade kredita, dostiglo oko 8,2 mil KM, sa rokom otplate od 10 godina.

Ukoliko Skupština grada odobri ovo zaduženje, odluka o tome bila bi osnov za dobijanje neophodne saglasnosti od Ministarstva finansija Republike Srpske, a banka kod koje bi se kredit podigao bila bi izabrana na tenderu.

Kao obezbjeđenje otplate kredita predviđene su mjenice grada.

Od ovog novca 3,5 mil KM planirano je za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i elektro-mreže, putne i kanalske infrastrukture, kao i kanalizacije, koja je oštećena u poplavi.

Za izgradnju novog groblja i sanaciju postojećih u gradu predviđeno je 300.000 KM, a 1,2 mil KM za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i eksproprijaciju radi izgradnje nasipa i puteva, za izgradnju porodičnih i drugih objekata i saniranje ostale štete od poplava.

U pripremljenoj odluci Odjeljenja za finansije gradske uprave navodi se da ukupno godišnje opterećenje Bijeljine po postojećim kreditima i novom potencijalnom zaduženju dostiže 5,8 mil KM, što je 16,39% ostvarenih prihoda u lokalnom budžetu prošle godine.


Prema zakonu, grad se može zadužiti do 18% ukupnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

U odluci se napominje da se ovo ograničenje može i preći ukoliko je riječ o zaduženju radi sanacije šteta, u skladu sa Jedinstvenim registrom šteta propisanim Zakonom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

U obrazloženju odluke navodi se da je imovina grada Bijeljine u majskim poplavama pretrpjela ogromna razaranja, a procijenjena direktna šteta je 150 mil KM.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.