NavMenu

Otvorene dvije nove izolacione sobe u UKC-u Tuzla

Izvor: eKapija Srijeda, 09.07.2014. 10:25
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Pored toga što je jedini centar na području BiH koji vrši transplantaciju koštane srži, u Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla proširuju se i prostorni kapacitet, javlja RTV "Slon".

Pacijenti sa područja cijele BiH, pa tako i TK, koji su podvrgnuti transplantaciji koštane srži, odnosno matičnih ćelija hematopoeze i čije liječenje iziskuje duži vremenski period oporavka, od sada će se liječiti u modernim i prilagođenim prostorijama.

Riječ je o dvije novootvorene izolacione sobe u Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla. U svakoj sobi se nalaze kvarcne lampe. Naime, poznato je da se pacijenti podvrgnuti transplantaciji koštane srži u modernim hematološkim klinikama podvrgavaju specijalnim mjerama zaštite, te smještaju u izolacione sobe sa pozitivnim pritiskom i visoko efikasnom filtracijom čestica zraka. Na taj način znatno se smanjuje rizik razvoja bolesti pluća.

- Sve ono što ulazi u ovu sobu se mora iskvarcati, počevši od pacijentove odjeće, laptopa koji pacijent unese, mobilnog telefona, knjige koju pacijent čita, hrane i tako dalje - ističe Aida Arnautović Čustović, šefica Tima za transplantaciju matične ćelije UKC-a Tuzla.

S druge strane, u ovim sobama su potpuno sterilni uslovi,a pacijent koji je podvrgnut transplantaciji, cijelo vrijeme leži u ovoj izolacionoj prostoriji. Ovaj Centar do sada je raspolagao sa jednim izolacionim blokom, te su na ovaj način prostorni kapaciteti prošireni.

- Te dvije sobe koje smo dosad posjedovali i u kojima su se radile transplantacije matičnih ćelija hematopoeze i liječenja najtežih oblika leukemije, nisu bile dovoljne za pacijente, ne samo sa područja TK, nego i BiH i Distrikta Brčko - kazao je Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla.

U Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla od 2004. godine do danas urađeno je 78 transplantacija. Uzimajući u obzir činjenicu da je ovo jedini Centar na području BiH koji radi ovakvu vrstu liječenja, te na veliki broj onih kojima su potrebne ovakve vrste zdravstvenih usluga, ukazala se potreba za proširenjem prostornog kapaciteta. Takođe, liječenje u izolacionim jedinicama zahtijevaju i hematološki bolesnici koji nisu podvrgnuti transplantaciji, jer ne posjeduju prirodnu odbranu organizma kao zdrava osoba.

- Ono čemu mi sad težimo je da se pokuša razviti projekat o registru dobrovoljnih davalaca koštane srži - napominje dr Alma Halilbašić, šefica Odjeljenja za hematologiju UKC-a Tuzla.

Otvaranjem novih izolacionih soba, svakako se i poboljšava nivo zdravstvene usluge koju UKC Tuzla pruža u ovoj oblasti.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.