NavMenu

Brzu cestu Mostar-Split financirat će EU - BiH i Hrvatska popisale zapostavljene prometne pravce koji bi trebalo ponovo da ožive

Izvor: eKapija Utorak, 08.07.2014. 09:45
Komentari
Podeli
Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska napravile su popis više desetaka prometnih pravaca koji su ostali zapostavljeni posljednjih desetljeća nakon raspada Jugoslavije, a koji bi se ponovno trebali oživjeti u zajedničkoj kandidaturi kroz fondove Europske komisije, saznaje "Večernji list", a prenosi "ABC portal".

Još prošle godine Europski parlament je odobrio značajna financijska sredstva za povezivanje Europe u iznosu od 29,3 mlrd EUR koji su namijenjeni dovršetku ključnih europskih prometnih, energetskih i telekomunikacijskih veza za sedmogodišnje razdoblje 2014 – 2020. godine. Tim sredstvima financirat će se, najprije, prekogranično prometno povezivanje, dovršetak nedostajućih dionica i rješavanje uskih grla na transeuropskim pravcima.

Većina sredstava, u iznosu od 23,2 mlrd EUR, namijenjena je za prometni sektor, a još 10 mlrd EUR za prometno povezivanje bit će na raspolaganju iz posebnog kohezijskog fonda.

Velika je to prigoda, piše "Večernji list", za vlasti obiju zemalja koje su utvrdile veći broj obnove i izgradnje prometnih projekata, posebice jer su do sada jako malo novca općenito iskoristili u Hrvatskoj, što iz pristupnih, odnosno, predpristupnih fondova koji se odnose na BiH.


Kako je za "Večernjak" potvrdio pomoćnik ministra u ministarstvu prometa i veza Federacije BiH, Pavo Boban, s bosanskohercegovačke strane kandidirani su deseci projekata, a jedan od najznačajnijih je povezivanje dijela Hercegovine s Jadransko-jonskom autocestom, odnosno zapadnih i sjevernih dijelova zemlje s prometnim koridorima koji bi BiH snažnije povezali s Hrvatskom i Europskom unijom.

Vlasti hercegovačkih županija ranije su najavile kako će intenzivno raditi na izgradnji brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude, te njihovom povezivanju na Jadransko-jonsku autocestu, odnosno prema Splitu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.