NavMenu

Uzgoj malina razvojna šansa BiH - Na dva dunuma može se zaraditi od 10.000 do 15.000 KM

Izvor: eKapija Utorak, 08.07.2014. 09:25
Komentari
Podeli
Iako je do prije desetak godina uzgoj malina na području Bosne i Hercegovine bio gotovo nepoznanica, posljednjih godina ovo je najbrži put za ekonomski napredak. Desetine hektara zasada malina u općinama Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno i Donji Vakuf doslovce su tvornice pod otvorenim nebom, navodi Federalna televizija.

Ratom uništena privreda, ugašena radna mjesta i pustoš koju je iza sebe ostavila neuspješna privatizacija, nagnali su stanovnike ovih općina na novu viziju razvoja. Ne želeći poljoprivrednu proizvodnju kao socijalu, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom, prije desetak godina krenuli su u proizvodnju malina, koja je tražena na evropskom tržištu.

Prvo stidljivo, a danas su malinjaci praktično postali razvojna šansa. Proizvođači navode svoje primjere - na dva dunuma se može zaraditi od 10.000 do 15.000 KM.

Kako izvještava FTV, mnogi će skeptično gledati na ovu tvrdnju. Međutim, istinski poljoprivredni proizvođači upoređuju to na najpraktičniji način sa proizvodnjom hljebnog žita. Naime, za tonu pšenice, uz poticaj koji plaća država, dobije se 420, a za tonu malina - više od 3.000 KM.


Matematika je, kažu, neumoljiva, posebno ako se zna da prosječan prinos maline po dunumu premašuje dvije tone, pa stoga i ne čudi da se u ovaj biznis uključuju i oni koji do jučer nisu imali zemlje ni u saksiji.

Iako još nije definirana konačna otkupna cijena, navode, ukoliko ostanu ovako povoljni vremenski uvjeti, ona neće biti niža od prošlogodišnje, a to je 3 KM za kilogram.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.