NavMenu

Zašto nam ne treba kamera sa više od 6 megapiksela?

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 07.07.2014. 14:26
Komentari
Podeli
Dejmijen Demolder je za sajt "TechRadar" pokušao da čitaocima objasni zašto im ne treba kamera sa više od 6 megapiksela.

Postoji osećaj sigurnosti kada imamo više nego što nam treba. Ispunjava nas sigurnost da ćemo uspijeti da se izborimo sa svime kada mislimo da smo opremljeni bolje nego što to situacija nalaže. Da li na isti nelogičan i paranoičan način rezonujemo i kada odlučujemo koliko nam piksela treba u kameri.

U stvarnosti nam treba samo 6 miliona piksela kako bismo napravili pristojnu sliku. Neki od nas se sjećaju i vremena kada smo samo maštali o tome da na raspolaganju imamo 6 megapiksela.

Ono što nam treba za naš stil fotografije ili tačnije – sredstva putem kojih ih izlažemo je potpuno druga stvar.

Ne postoji tačna cifra koja govori da imamo dovoljno pošto svi na slike gledamo na drugačiji način, ali ako želimo da budemo iskreni prema sebi i gledamo otvorenih očiju, barem lako možemo da vidimo koliko nam ne treba.

Praktičan test bio bi da pogledamo način na koji koristimo fotografije. Kada ste posljednji put napravili A3 print ili čak veću fotografiju za album koji ćete poslati nekome? Ukoliko je 17h12 centmetara najveći format u kom ste ikada štampali, onda vam ne treba čak ni 4 miliona piksela – iako biste danas imali problema da pronađete kameru koja nudi toliko malo piskela.

Računica kaže da najbolji kvalitet zahtjeva 300 piksela za svaki linearni inč (2.5 cm) printa koji pravite, međutim, kada ste posljednji put nešto štampali?

Ukoliko se vaše slike pojavljuju samo na ekranu kompjutera ili na internetu, pa čak i na sajtovima na kojima mogu biti viđene preko cijelog ekrana, zaista vam ne treba više od 8 miliona – i to za vlasnike velikih 4K televizora.

Pošteno je reći da većina nas kupuje onoliko piksela koliko želi, a ne koliko nam treba. Teško je odoljeti Canonu 5D III sa senzorom od 22 miliona piksela, Nikonu D810 sa 36 miliona piksela i nevjerovatnom Pentaxu 645Z sa 51 milionom piksela.


Ipak, nakon svih ovih godina i saznanja da više piksela ne znači uvijek i bolju fotografiju, kao i da nam u realnosti ne treba više od 16 miliona piksela, mnogi od nas ipak ne mogu da se izbore sa željom da imaju više.

Samo čitanje o svim tim senzorima visoke rezolucije je ponekad dovoljno da završimo u zemlji snova – zamislite šta bih sve mogao da uradim sa tim brojem?

Da smo svi profesionalni fotografi i da moramo da komercijalno opravdamo novac koji trošimo, sasvim sigurno bi izračunali koliko nam tačno piksela treba, pa čak i za najveći i najzahtjevniji posao koji bi mogao da nam bude ponuđen.

Divna stvar u vezi sa tim što ste amater leži u činjenici da ne morate da pravdate bilo šta. Slikamo iz zabave i gledamo ih iz uživanja – možemo da opravdamo broj preteranih piksela sve dok uživamo u njihovom korišćenju i proučavamo napravljene detalje.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.