NavMenu

Stop za govedinu iz Rumunije - Poljoprivrednici traže zabranu uvoza goveđeg mesa zbog potvrde kravljeg ludila

Izvor: Nezavisne novine Subota, 05.07.2014. 10:35
Komentari
Podeli

Poljoprivrednici traže od bosanskohercegovačkih institucija da zabrane uvoz goveđeg mesa i goveda iz Rumunije, gdje je potvrđeno prisustvo kravljeg ludila, koje može biti smrtonosno i za ljude.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, posljednji put je meso iz Rumunije u BiH "stiglo" 2012. godine, ali farmeri tvrde da nam veliki broj junadi i teladi dolazi upravo od rumunskih farmera.

- Treba da se ponašamo kao prema svakoj državi u kojoj se ta bolest pronađe! Veliki broj teladi i junadi uvozi se kod nas upravo iz Rumunije i to treba zabraniti - poručuje Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Sličnog je stava i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koji smatra da je neophodno i pooštriti kontrole na graničnim prelazima.

- Ali, u svakom slučaju, treba prvo uvesti mjeru zabrane, dok se ne utvrdi masovnost takve pojave - naglašava Marinković, te dodaje da su uvijek govorili da je domaće kvalitetnije i da se kod nas iz Evrope uvozi i meso i živa stoka sumnjivog kvaliteta.

"Loptu spušta" Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH, koji kaže da treba vjerovati institucijama EU, koje, kako on smatra, neće dopustiti da se nešto dogodi nekontrolisano u daljem prometu robe.

- Ali, iznad svega je važno da institucije koje kontroliraju uvoz robe posebno paze da se takvi proizvodi ne nađu na tržištu BiH. Dakle, apel na institucije BiH je da odgovorno rade svoj posao sa dodatnom pažnjom da se takva roba ne bi našla u prometu kod nas - naglašava Pejić.

Uprkos brojnim pokušajima, od nadležnih bosanskohercevačka institucija do zaključenja "Nezavisne" nisu uspjele dobiti zvaničan stav o ovoj problematici, ali su nezvanično saznale da se razmatraju mjere, te da je vijest, kako je rekao sagovornik "Nezavisnih", stigla i do njih.

A ta vijest je i te kako uzburkala duhove u brojnim državama, uključujući i naše susjede, pa je tako Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske strasti smirilo riječima da je rizik zanemariv, te da nisu zabranili uvoz stoke iz Rumunije.

Rumunija godišnje izvozi oko milion grla stoke, a iz tamošnje Agencije za javno zdravstvo, komentarišući ovaj slučaj, poručili su da je on izolovan.

Od kome do smrti

Kravlje ludilo obično se javlja kod ljudi starijih od 60 godina, a 90% pacijenata umire već u prvoj godini od utvrđivanja bolesti.

Simptomi su, između ostalog, gubitak pamćenja, promjene u ponašanju, poremećaj vida te nedostatak koordinacije, a nakon određenog vremena zaražena osoba pada u komu, te nastupa smrt.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 3.7.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.