Izvor: Nezavisne novine | Subota, 05.07.2014.| 10:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

DODIK: "Elektroprivrede Republike Srpske" mora ostati u državnom vlasništvu

Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da postojeći sistem "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) mora da ostane u državnom vlasništvu.

Dodik je istakao da vlast Srpske neće dozvoliti da ERS mijenja vlasničku strukturu, jer mora da ostane jedinstven u funkcionalnom i finansijskom smislu.

Poslovna politika, koju je podržala Vlada Republike Srpske, dovela je do toga da imamo jedan od najstabilnijih sistema u regionu, potpuno bilansno uravnotežen, finansijski stabilan i tehnološki sposoban - rekao je Dodik poslije razgovora sa rukovodstvom ERS-a i Rudnika i Termoelektrane "Gacko" u petak (4. jula 2014. godine).

Predsjedik Srpske je poručio da se nastavljaju razvojni planovi, među kojima su i Gornji horizonti gdje se u pripremne radove ulaže 150 mil KM što će dodatnoe ojačati energetsku stabilnost Srpske. On je podsjetio i na projekat izgradnje gasovoda Južni tok, kao i na razvoj drugih alternativnih izvora električne energije.

Dodik je napomenuo da ERS obezbjeđuje dovoljne količine električne energije za potrebe Republike Srpske i sa predviđenim isporukama održava međunarodne partnere.

ERS, kaže Dodik, više od 35% proizvedene električne energije godišnje prodaje po ekonomskim cijenama i obezbjeđuje novac, zaradu i profit. On je naglasio da je na taj način energetski sistem dao najveći doprinos održavanju i razvoju ukupnog privrednog sistema Srpske, a subvencijama pomagao socijalno ugrožene.

Kao jedan od značajnih iskoraka u energetskom sistemu, koji je veoma bitan za stanovništvo, Dodik je naveo cijenu struje koja je, kako je rekao, najniža u regionu, a za 40% jeftinija nego u Federaciji.

Prema njegovim riječima, na prostoru istraživanih područja oko Termoelektrane postoji obezbijeđena količina uglja za funkcionisanje elektrane narednih 25 godina.

Direktor ERS-a Branislava Milekić istakla je da se rekordni proizvodni rezultati ostvaruju zahvaljujući ulaganjima u modernizaciju i rekonstrukciju proizvodnih kapaciteta i distributivnu mrežu.

Ona je napomenula da je ERS ostvarila najveću proizvodnju u istoriji poslovanja sa 6.364 gigavat-časova električne energije, te ostvarila dobit od 53 mil KM, kao i da su distributivni gubici sa 21,6% koliki su bili u 2006. godini smanjeni na 13,29%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.