Izvor: eKapija | Petak, 04.07.2014.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbac dočekuje investitore - Slovenački "Mushroom" uskoro otvara pogon za preradu voća i povrća, banjolučki "Drvoprodex" ulaže u proizvodnju peleta

Opština Srbac postaje pravi mamac za investitore. Nedavno je u Gornjim Srđevićima laktaška firma "Aqua tim" počela gradnju pogona za flaširanje pitke vode vrijednog 3 mil KM. Početak proizvodnje očekuje se u septembru, a u Opštini Srbac su zadovoljni, jer će fabrika donijeti beneficije poput uplate vodnog doprinosa, raznih poreza i zapošljavanja lokalnog stanovništva. Ta investicija je samo jedna u nizu.

U opštini na samom sjeveru RS, koju od Evropske unije dijeli samo rijeka Sava, ove godine je u planu otvaranje još nekoliko pogona u kojima bi posao dobilo oko 200 radnika.

U industrijskoj zoni Crnaja, na 5 km od Srpca i u neposrednoj blizini magistralnog puta Nova Topola – Srbac – Derventa, kompanija "Mushroom" iz Slovenije ulaže 2 mil KM u pogon za preradu voća i povrća i otkup šumskih plodova.

Načelnik Opštine Srbac Drago Ćirić za portal "eKapija.com" je rekao da će proizvodnja u toj fabrici krenuti već na jesen.

- Slovenački investior je već kupio objekat na 2.500 m2 i sada se u njemu montira oprema - rekao je Ćirić.

U tom pogonu posao dobija 50 radnika, a svi proizvodi će se izvoziti na tržište zapadne Evrope, najviše Slovenije.

Prerada drveta privukla ulagače

Ćirić je otkrio za naš portal da banjolučki "Drvoprodex" u Srpcu uskoro otvara fabriku za proizvodnju peleta koji su namijenjeni uglavnom za domaće tržište. Posao će dobiti 90 ljudi.

Drago Ćirić
- U bivšoj fabrici "Vrbas", u Prijebljezima, firma iz Banja Luke će početi proizvodnju peleta. Sada se montira oprema i primaju radnici. U ovoj godini u planu je posao za 50 ljudi, a u narednoj za još 40 radnika.

Međutim, ulaganjima u opštinu koja se nalazi na Ušću Vrbasa u Savu tu nije kraj. Pogon za proizvodnju materijala za završne radove u građevinarstvu, u probnoj je fazi i njegovo otvaranje je planirano ovog ljeta.

Osim toga, pregovara se sa kompanijom GMP iz Banja Luke koja će proizvoditi tapacirani namještaj u srbačkoj opštini. Ako se uskoro nađe poslovni prostor za pogone te banjolučke firme, na jesen će krenuti proizvodnja.

- Za firmu GMP tražimo poslovni prostor. Ne mogu trenutno da kažem koliko će vrijediti ta investicija, ali ako bude sve išlo po planu, posao u toj firmi na jesen će dobiti 30 radnika – rekao je Ćirić

U industrijskoj zoni Crnaja najavljeno je i otvaranje pogona za proizvodnju svjetlosnih stubića pored asfaltnih puteva. Kako je rekao načelnik opštine Srbac, italijanski investitor je dobio građevinsku dozvolu i zemljište po povoljnim uslovima, a radovi vrijedni nekoliko miliona još nisu krenuli.

Poljoprivreda i dalje primarna

U Srpcu je takođe značajno povećanje broja plastenika za proizvodnju povrća i cvijeća, kao i sve veće interesovanje poljoprivrednika za ovaj vid povrtlarstva. Tako preduzeće "Zadrugar" iz Srpca u ovoj godini planira izradnju plastenika na površini od 3.500 m2.

Povoljna klima, ravničarski predjeli i duga tradicija poljoprivredne proizvodnje, itekako doprinose velikim ulaganjima u opštinu na sjeveru RS, uz granicu Republike Hrvatske.

Poljoprivreda je ujedno i najveća razvojna šansa Srpca, što potvrđuju brojna uspješna preduzeća u toj djelatnosti, posebno ona sa najvećim kapacitetom proizvodnje - "Perutnina Ptuj" i "Agrounija".

Ćirić ističe da je upravo poljoprivrednoj proizvodnji posvećen najveći dio aktivnosti Opštine.

Da je otvaranje malih pogona velika razvojna šansa za lokalne zajednice u BiH, posebno za mlade nezaposlene ljude, jasno je i opštinskoj vlasti Srpca, te su omogućili razne pogodnosti za investitore.

- Građevinsko zemljište je moguće kupiti po daleko nižoj cijeni od tržišne, za svega 1 KM po metru kvadratnom. Vrlo brzo se dobijaju građevinske dozvole, a kada firme investitori počnu proizvodnju, iz budžeta Opštine se izdvaja novac za podsticaj novih zapošljvanja – kaže načelnik Srpca.

V. Dž.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.