Izvor: Beta | Petak, 04.07.2014.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Građevinske firme iz BiH i Srbije zajedno u projektu "Beograd na vodi"

Projekat "Beograd na vodi
Delegacije Spoljnotrgovinske komore BiH i Privredne komore Srbije razgovarale su u četvrtak (3. jul 2014.) u Sarajevu o saradnji na zajedničkim projektima u oblastima građevinarstva, poljoprivrede, namjenske i autoindustrije, rečeno je posle sastanka.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić poslije sastanka je izjavio da je konkretno dogovoreno da se u oblasti građevinarstva zaduže radne grupe i utvrde stanje građevinskih firmi u BiH i Srbiji radi zajedničkog nastupa i nastavka pripreme za učešće firmi iz BiH na projektu "Beograd na vodi", kao i zajedničkog nastupa u
Kuvajtu, na izgradnji stanova u toj zemlji.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić kazao je da je "Beograd na vodi" jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji, vrijedan nekoliko milijardi evra i da je danas na otvorenom tržištu teško osigurati sredstva za tako nešto.

Da bi se obezbijedile velike investicije, koje imaju svoje finansijske obaveze i potencijalne prihode, nužna je stabilnost, politička i ekonomska i sve zemlje regiona moraju da rade na izmjeni svog zakonodavstva da bi bili konkurentniji i efikasniji u svim društvenim segmentima, a prije svega u privredi, rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, velike međunarodne kompanije koje danas upravljaju svetskim finansijama, zajedno s velikim državama idu tamo gde veliki kapital može da se oplodi i da donese nova radna mesta, kao i profit tim kompanijama.

U tom smislu je, kako je dodao, veoma važna pozicija Srbije, kao dobrog i pouzdanog partnera celom regionu i taj projekat je upravo rezultat rada i nove politike Vlade Srbije u poslednjih godinu dana i svih aktera na političkoj sceni koji omogućavaju da ovaj bude područje gde će se osetiti nova energija.

- Mi smo mali region ovde u jugoistočnoj Evropi i moramo svi da radimo na njegovom boljem imidžu - istakao je Sertić.

Što se tiče dalje saradnje BiH i Srbije, Sertić je izdvojio potencijale u energetici, građevinarstvu, poljoprivredi, kao i zajedničke nastupe na tržištima koji bi doneli profit i zapošljavanje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.