NavMenu

Uskoro uvođenje kompostiranja bio-otpada na području USK i općine Drvar

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.07.2014. 12:48
Komentari
Podeli

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona je predvidjelo implementaciju projekta "Uvođenje kompostiranja bio-otpada na području USK i općine Drvar - 2013. godina" i u toku 2014. godine. Tim povodom u Bosanskoj Krupi su se, radi upoznavanja sa svim detaljima realizacije, sastali Seida Perviz ispred pomenutog ministarstva, predstavnici JKP "10. Juli" i lolakne uprave.

Sastanku su se odazvali predstavnici mjesnih zajednica Krupa Centar, Ivanjska i Donje Prekounje.

Projekt čija je vrijednost oko 45.000 KM i ove će se godine u periodu od juna do novembra provoditi u svih osam općina Unsko-sanskog kantona i općini Drvar iz Livanjskog kantona.

Cilj projekta "Kompostiranje bio-otpada na području regije Bihać – 2014" je smanjenje bio-otpada u ukupnoj količini komunalnog otpada na području navedenih devet općina, čime bi značajno bile reducirane količine otpada koje se odvoze na postojeća općinska odlagališta, a u budućnosti i na regionalno odlagalište otpada, te će se na taj način produžiti životni vijek deponija.

Da bi općina uspješno učestvovala u projektu na njenom području mora biti prijavljeno najmanje osam mjesnih zajednica sa minimalno osam domaćinstava koja će izgraditi novu ili kompostirati otpad u postojeću kompostanu.

Značaj projekta osim toga što doprinosi unapređenju postojećeg stanja u sektoru upravljanja otpadom na području USK, ogleda se i u tome što njegova realizacija doprinosi implementaciji Zakona koji definišu ovu oblast, kao i implemetaciji Strategije zaštite okoliša Federacije BiH 2008. – 2018. i Federalnog plana upravljanja otpadom 2011-2016.

Ove su godine za učesnike predviđene i novčane nagrade. Ona mjesna zajednica koja bude imala najveći broj kompostana osvojiće prvo mjesto i nagradu od 2.000 KM, drugo mjesto iznosi 1.500 KM i treće 1.000 KM. Nagrade su predviđene za sve općine, učesnice u projektu.

Mjesna zajednica se prijavljuje na način da predsjednik mjesne zajednice općinskom koordinatoru, za Bosansku Krupu referentici za lokalni razvoj Esmi Hergić, dostavi spisak domaćinstava koja učestvuju u projektu. Rok za prijavu zainteresiranih mjesnih zajednica je do kraja jula 2014. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.