NavMenu

Počela berba sezonskog voća u Srebrenici i Gradiški - Traži se radna snaga

Izvor: eKapija Srijeda, 02.07.2014. 15:59
Komentari
Podeli
Na području opštine Srebrenica je uveliko u toku berba borovnica. Berači svako jutro odlaze na brda iznad banje "Guber" i beru plodove, piše RTRS.

Cijena borovnica je od 8 do 10 KM po kilogramu. Berba borovnice je prilika da se dodatno zaradi, a nekima i jedini izvor prihoda.

Berači su ranijih godina mogli nabrati mnogo više, borovnica je bolje rađala, brali su i po 15 kilograma na dan. Milenija Gligić svake godine bere borovnice i, kako kaže, ove godine nije rodila kao prethodnih.

- Nema puno borovnica, ali koliko se god nabere dobro je. Јa ovako naberem od četiri do pet kilograma, ali dođem rano i pođem ranije kući. Ko krene kolima, ide dalje na Kvarc i relej i nabere 6-7 kilograma - rekla je Gligić.

Borovnice je svake godine manje. Međutim, berači su ipak zadovoljni, jer i te količine im obezbjeđuju dobre dnevnice.

- Ovo mi je peti dan. Nema dosta borovnica, nekad naberem pet, nekad šest kilograma. Nekada sam brala i 15 kilograma - istakla je Vida Cvjetinović.

Većina berača ima narudžbe koje autobusima šalju za Brčko, Bijeljinu, Zvornik, Sarajevo i druge gradove u BiH. Berači kažu da su zadovoljni što su i nakupci prisutni na terenu, jer je to garancija da će sve količine borovnice koje u toku dana naberu, i prodati.

Cijena od 8 KM je visoka za građane i nakupce, ali berači kažu da ne mogu prodati jeftinije. Nakupaca je sve manje, berači se bore za tržište.

Srebrenička borovnica je izuzetnog kvaliteta, međutim, ekonomska situacija je ugrozila i njenu prodaju. Neki od berača se teško snalaze za tržište, pa je prodaju i na srebreničkoj pijaci.

U opštini Gradiška u voćnjacima je počela berba breskve i ranih sorti kruške. Glavni radovi tek treba da uslijede tokom berbe jabuke. Iako posla za sezonske radnike ima, u voćnjacima Poktkozarja malo je domaće radne snage.

Dnevnica od 30 maraka uz obezbjeđen topli obrok privlačna je za mnoge mlade u Gradišci, ali do posla u voćnjaku se stiže teško.

Voćari kažu da će i ove godine i pored evidentnih šteta od grada u voćnjacima biti potrebna sezonska radna snaga.


- Kad bude krenula berba onda ćemo objaviti i tražiti veći broj radnika sa strane kao i svake godine i imamo već ponuda iz Doboja, Teslića, a već nas zovu i iz Trebinja - rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske

U Gradišci je u evidenciji Biroa zavoda za zapošljavanje registrovano 6,5 hiljada građana koji aktivno traže posao. Međutim, vlasnici voćnjaka Biro zaobilaze.

- Pozivam sva poljoprivredna gazdinstva da u svako doba se obrete Biroou Gradiška sa potrebma za radnom snagom, a mi ćemo dati sve od sebe da tu ulogu posredovanja zadovoljimo, jer mislimo da imamo potpun kapacitet da rješavamo te probleme - naglasila je Obrnka Balta, rukovodilac Biroa Zavoda za zapošljavanje Gradiška.

Prema procjenama za berbu 45.000 tona voća potrebno je 30.000 dnevnica odnosno u opticaju je zarada od preko 900.000 KM. Kao i prethodnih godina, najveći dio tih sredstava biće plasiran sezonskim radnicima izvan područja opštine Gradiška.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.