NavMenu

Šansa za konkurentnost na tržištu - Carine na uvoz pojedine robe u BiH biće ukinute ili smanjene do kraja 2014. godine

Izvor: Glas Srpske Subota, 28.06.2014. 13:02
Komentari
Podeli

Carinske stope za uvoz određene robe iz oblasti obućarske, elektro, metalske, prehrambene, hemijske i auto-industrije biće ukinute ili smanjene i važiće do kraja ove godine.

Savjet ministara BiH donio je odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do kraja 2014. godine.

- Odluka, kojom su obuhvaćene 34 tarifne oznake, odnosi se na najmanje 30.000 radnika iz oblasti obućarske, elektroničke, metalske, auto-industrije, prehrambene i hemijske industrije. Očekivani efekti njene primjene su stvaranje konkurentnijih proizvoda za domaće i inostrano tržište, povećanje izvoza i zapošljavanje - saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Niže carine plaćaće se, između ostalog, pri uvozu đonova i drugih dijelova za obuću, električnih transformatora, utikača i utičnica, osigurača, silicijuma...

Član Izvršnog odbora Udruženja proizvođača kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS i direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente, Radovan Pazurević, istakao je da je ova odluka rezultat aktivnosti koju obućari vode već godinama s ciljem povećanja konkurentnosti i otklanjanja nelogičnosti koje su postojale u BiH. Kazao je da zemlje EU imaju carinsku stopu za đonove od 3% a BiH 15%.

- Sad će te carine biti izjednačene. To će biti značajno olakšanje, ne samo zbog smanjenja troškova, nego i zbog približavanja našeg tržišta normalnim uslovima poslovanja koji vladaju u EU - naglasio je Pazurević.

Tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" iz Banja Luke, Marinko Umičević, istakao je da je svaka odluka koja ide u pravcu olakšanja poslovanja dobra.

- Za nas obućare je ova odluka dobra, ali imao problem sa inopartnerima koji neće da plaćaju duple carine. Naši partneri u svojoj zemlji plaćaju carinu za đon koji uvoze, a nakon što im mi napravimo obuću opet pri izlasku iz BiH plaćaju carinu. Nije jasno da li je to pitanje riješeno ovom uredbom - naglasio je Umičević.

Problemi

Radovan Pazurević je istakao da se proizvođači u oblasti kože, tekstila i obuće susreću sa nedostatkom novih poslova, jer je na tržište EU ušlo mnogo jeftine robe sa Bliskog istoka.

- Osjeća se blago zatišje, nema novih kooperanata tako su da poslovi kada je obućarstvo u pitanju u fazi stagnacije - kazao je Pazurević.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Glas Srpske" od 28.06.2014.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.