Izvor: eKapija | Petak, 27.06.2014.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje su diplome najisplativije u BiH?

(Foto: Ivana Vuksa)
Rezultati pojedinih istraživanja pokazali su da je u Bosni i Hercegovini najisplativije upisati elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet, izvještava RTV "Slon".

Zainteresiranim za studiranje na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike.

Softver inžinjeri s magisterijem plaćeni su mjesečno u prosjeku 1.800 KM, a oni s bachelor diplomom 1.560 KM.

IT specijalisti plaćeni su 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt manadžer 1.900 KM.

Po ovom istraživanju, osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarade u budućnosti, ali s tim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći po podacima Zavoda za zapošljavanje, jer osobe te struke najčešće registruju kao nezaposlene.

Diplomirani ekonomisti često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH, ali na tim pozicijama se ponekad nalaze i osobe s drugim diplomama.

Finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM.

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno zarađuje oko 1.300 KM mjesečno.

Arhitektonski i građevinski fakulteti donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plate u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije i drugog.

Arhitekt u BiH zaradi 1.080 KM mjesečno, mašinski inženjer prima prosječnu platu od 1.100 KM, šumarski inženjer 1.090 KM, a hemijski inženjeri 1.040 KM.

Od ostalih inženjerskih zanimanja, građevinski inženjer prima prosječnu platu od 980 KM, saobraćajni inženjer 970 KM, a najmanje zarade inženjeri poljoprivrede - 890 KM.

Prevodioci s diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.050 KM mjesečno, učitelji i nastavnici zarađuju mjesečno u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti s prosječnom platom novinara u iznosu od 680 KM.

Po godišnjoj analizi tržišta rada portala Posao.ba za 2013. godine, deficitarne kategorije poslova su IT softver, zdravstvo, zanatske usluge i druge.

Poslovi za koje je veća potražnja bila od ponude na tržištu su policija - zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i druge.

Istraživanje provedeno na više od 7.500 osoba različite dobi, obrazovne podloge i profila iz BiH pokazala je da osobe koje imaju fakultetske diplome primaju najviše prosječne mjesečne plate.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.