NavMenu

Sadašnja zakonska rješenja loša za razvoj IT industrije

Izvor: Dnevni list Utorak, 27.02.2007. 10:13
Komentari
Podeli

IKT industrija u našoj zemlji još uvijek nije prepoznata kao jedna od prioritetnih grana za razvoj ni od vlasti ni od USAID-a koji je to uradio u nekim susjednim zemljama. "Trenutačno smo u razgovorima s USAID-om i pokušavamo ukazati na to da turizam, agroindustrija i drvna industrija ne mogu biti konkurentni ako ne upotrebljavaju suvremenu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju", kazao je Brano Vujičić, predsjednik Upravnog odbora Asocijacije za informacijske tehnologije Bosne i Hercegovine (BAIT).

Osloboditi IT opremu carina i PDV-a

Istaknuo je da, s druge strane, vlasti načelno u razgovorima uvijek iskazuju svoju prepoznavanje ove oblasti kao ključne. Također je napomenuo da je u praksi situacija sasvim drukčija jer je BiH trenutačno jedina zemlja u okruženju koja ima carine na uvoz IKT opreme, dok je u nekim susjednim zemljama ta oprema, osim carina, oslobođena i PDV-a.

"Ovakva zakonska rješenja kompletnu industriju stavljaju u podređeni položaj i to su neki od razloga zbog kojih ne možemo biti konkurentni na tržištu", kazao je Vujičić. BAIT je prošle godine radio istraživanje među predstavnicima IKT industrije u BiH kako bi se točno utvrdilo koji su najčešći problemi s kojima se susreće ova grana. Dokument je krajem prošle godine završen i proslijeđen na niz relevantnih adresa. U njemu, kako su naglasili iz BAIT-a, nisu samo prepoznavali probleme nego su ponudili i konkretna rješenja.

Formirati agenciju za informacijsko društvo

Jedan od njihovih najvažnijih zahtjeva koji je upućen predstavnicima vlasti je formiranje agencije za informacijsko društvo koja bi trebala koordinirati provođenje strategije informacijskog društva u BiH i svih projekta koji se nalaze u akcijskom planu.

Osim toga, predstavnici BAIT-a traže što brže donošenje zakona o visokom obrazovanju koji će, kako su napomenuli, neizravno utjecati na konkurentnost njihove industrije.

"Ako se kvaliteta obrazovanja popravi, imat ćemo bolje inženjere i stručnjake koji nam trebaju u ovoj industriji", poručili su iz BAIT-a. Usto, za razvoj IKT sektora potrebno je izvršiti korekciju carinskih stopa i poreza te izmijeniti dijelove zakona u javnim nabavkama kako bi domaća industrija bila preferirana u odnosu na inozemne proizvođače.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.