NavMenu

Privreda Bosne i Hercegovine na sajmu "Gast" u Splitu

Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla Utorak, 27.02.2007. 10:53
Komentari
Podeli

Završen je najveći dio priprema za nastup na sajmu "Gast 2007." koji se od 7. do 11. marta 2007. održava u Splitu a na kojem će Bosna i Hercegovina imati 15 svojih predstavnika. Riječ je o firmama iz oblasti drvne industrije i turističkim zajednicama koje na zajedničkom izložbenom prostoru okuplja organizator zajedničke postavke bh privrede na sajmu "Gast 2007" u Splitu, Kantonalna privredna komora Tuzla.

"Prošle godine bh privrednici su se predstavili na 250 m2, a ove godine će se firme predstaviti na 500 m2. S nama dolazi 15 firmi koje smatraju da imaju interesa i mogućnosti za distribuiranje svojih proizvoda za potrebe turizma u Dalmaciji. Tu su prije svega proizvodi drvne industrije za koje ovaj sajam dolazi u najbolje vrijeme, pred početak nove ljetne turističke sezone i na jednom izuzetno zanimljivom tržištu kakvo je zasigurno tržište Dalmacije. Turisti u ovom dijelu Hrvatske su navikli na naše proizvode, baziramo se na opremanje hotela i apartmana a od ove godine i na prezentaciju turističkih potencijala Bosne i Hercegovine", rekao je Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla.

Značajno je istaći napredak u organizovanju zajedničke postavke, prvenstveno u broju izlagača te povećanju zakupljenog izložbenog prostora u odnosu na prošlu godinu. Podsjećanja radi, na prošlogodišnjem sajmu "Gast" Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, kao organizatoru zajedničkog nastupa, priključilo se 11 firmi na duplo manje kvadratnih metara izložbenog prostora nego je to slučaj na sajmu 2007. godine. Ovogodišnji zajednički nastup činit će 15 firmi i turističkih zajednica što ponovo, kao i na sajmu "Gast 2006" i "Ambijenta 2006" u Zagrebu, Komoru čini najvećim izlagačem na sajmu.

Bosanskohercegovačku privredu ove godine će predstaviti izlagači: "JAFA-JASE 4" d.o.o. Srebrenik, "KONJUH" dd Živinice, "ARTING-GRADNJA" doo Lukavac, "SINKROMO" doo Mostar, "SABIH GROUP" doo Hadžići, "JADRINA" doo Gračanica, SZR "STOLAR PAMUKČIĆ" Brka – Brčko Distrikt, "HIDROTEHNIKA" doo Kladanj, "STOLARIJA PROM" doo Lukavac, "WINER" doo Livno i "AHI-TRADE" doo Kalesija.

Partneri u projektu su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora BiH, "USAID c.c.a." i "GTZ - Deza".

Imajući u vidu da su svoje učešće na ovogodišnjoj prezentaciji bh privrede na splitskom sajmu "Gast" prijavili turistički radnici iz Hercegovine, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona, za očekivati je da će turistički potencijali Bosne i Hercegovine biti dobro zastupljeni i prezentovani ali i primjećeni u Splitu: "Veoma je bitno istaći da se ove godine u okviru zajedničkog nastupa bh privrede pojavljuju i "Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona" Bihać, "Turistička regija Hercegovine" Mostar i "Turistička zajednica Tuzlanskog kantona" Tuzla. Namjera turističkih radnika je da utiču na turističke operatore u Republici Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, da u svoje ponude uvrste posjete destinacijama u Bosni i Hercegovini sa uključenim bogatim turističkim i kulturnim sadržajima. Zajednički je zadatak i cilj ponuditi turističke sadržaje kojima Bosna i Hercegovina evidentno raspolaže", ističe direktor Kikanović.

Međunarodni sajam "GAST" u Splitu koji se održava od 1996. godine, uvršten je u Asocijaciju sajmova Jugoistočne Evrope i jedan je od najvažnijih sajmova u susjednoj Republici Hrvatskoj. U okviru sajma se prvi put ove godine održava i "Saturn" sajam turizma. Predviđanja su da će učešće uzeti preko 650 direktnih i indirektnih izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije, CG, Italije, Austrije, Španije, Mađarske i Slovačke. Manifestacija bilježi godišnji trend rasta izlagačkog prostora, broja izlagača i broja posjetitelja od 35%, te broja sklopljenih i ugovorenih poslova što je u sajamskoj industriji šire regije prava rijetkost. Za očekivati je da će predsjednik RH Stjepan Mesić, kao i na prošlogodišnjem sajmu, upriličiti posjetu zajedničkom izložbenom prostoru Kantonalne privredne komore Tuzla, organizatoru zajedničke postavke bh privrede.

Da se ne mijenja tim koji pobjeđuje, potvrđuje nastavak saradnje Kantonalne privredne komore Tuzla sa Vanjskotrgovinskom/spoljnotrgovinskom komorom BiH, "USAID c.c.a." i "GTZ - Deza" koji su partneri u ovom krupnom, i za predstavljanje bh privrede u široj regiji, izuzetno značajnom projektu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.