NavMenu

Kreće restauracija Crkve Uznesenja Marijina u Širokom Brijegu

Izvor: Dnevni list Srijeda, 25.06.2014. 08:45
Komentari
Podeli
Ovih dana se kreće s prvom detaljnijom restauracijom i obnovom crkve Uznesenja Marijina u Širokom Brijegu. Naime, nakon izgradnje crkve 1905. i djelimične restauracije nakon Drugog svjetskog rata, franjevci iz Širokog Brijega su odlučili obnoviti crkvu u ovom svetištu.

Prema informacijama do kojih je došao "Dnevni list" od fra Tomislava Puljića, širokobriješkog gvardijana, radove koji će se trebati izvesti utvrdiće stručnjaci Konzervatorskog zavoda iz Splita, koji su već izradili elaborat o potrebnim radovima na temelju dostavljenih fotografija, a ovih dana se očekuje njihov dolazak u Široki Brijeg, da bi se utvrdilo njihovo stvarno stanje, dok će izvođači radova biti djelatnici tvrtke "Neir" iz Splita pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika BiH.

- Mi već sada počinjemo s radovima koji nisu vezani za zaštitu i sanaciju kamena. Znači, kreće se s radovima na otvorima zvonika koji su rađeni od čelika i stakla, oni će biti zamijenjeni kao i žaluzine koje štite zvona od kiše i ulaska ptica i insekata. Dio radova koji se odnose na zaštitu i zamjenu kamena vjerojatno će krenuti kroz mjesec dana, i to je posao koji će biti povjeren tvrtki "Neir" objasnio je fra Tomislav, dodajući kako je u ovoj početnoj fazi radova teško reći kolika će biti njihova vrijednost, jer će se tek po početku radova znati koliko se kamena mora zamijeniti.


Skela je postavljena na pročelje crkve i jedan zvonik, a ova prva faza radova najvjerojatnije će trajati pola godine, nakon čega slijede obnova i restauracija, te obnova ostatka crkve.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.