Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 24.06.2014.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obustava isporuke gasa "Sarajevogasu" 27. juna

Kolegijum "BH-Gasa" odlučio je da obustavi isporuku prirodnog gasa "Sarajevogasu" u petak, 27. juna, u 12.00 časova, jer Vlada Kantona Sarajevo nije ispoštovala dogovor o načinu smanjenja duga i izmirenju tekućih obaveza prema "BH-Gasu".

Dug "Sarajevogasa" prema "BH-Gasu" iznosi više od 48 mil KM.

Na posljednjem sastanku, koji je održan 10. juna, Uprava "BH-Gasa" prihvatila je prijedlog ministra prostornog uređenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića o modalitetima izmirenja obaveza za potrošeni prirodni gas, saopšteno je iz Uprave "BH-Gasa".

Resorni ministar tada je rekao da će do kraja juna biti u potpunosti izmirene fakture za april i maj ove godine, te da će do petka, 20. juna, na račun "BH-Gasa" biti uplaćeno oko 10 mil KM.

Iz "BH-gasa" podsjećaju da je minimalni uslov bio plaćanje tekućih faktura za potrošeni gas, te uplata od minimalno 10 mil KM starog duga da bi bili stvoreni preduslovi za ulazak u novu sezonu grijanja.

Iz ove kompanije navode da su bili prisiljeni da donesu odluku o obustavi isporuke gasa "Sarajevogasu" nakon što resorno ministarstvo Kantona Sarajevo nije ispoštovalo dogovor, a u međuvremenu "BH-Gasu" stižu opomene od dobavljača "Gazprom exporta" zbog kašnjenja u plaćanju.

U "BH-Gasu" navode da ovakvu odluku donose da bi zaštitili druge potrošače u BiH koji redovno izmiruju svoje obaveze.

- Poznato je da "Sarajevogas" ima izrazito visok procenat naplate od svojih potrošača, a uprkos tome ne izmiruje obaveze prema "BH-Gasu". Novac od potrošača mora biti usmjeren za izmirenje obaveza za potrošeni gas, jer "BH-gas" ne proizvodi već kupuje gas iz Ruske Federacije po tržišnoj cijeni - navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.