NavMenu

Beču ruski gas 2017.

Izvor: B92 Utorak, 24.06.2014. 14:18
Komentari
Podeli
Rusija i Austrija upravo su potpisale sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća za Južni tok, prenosi "Russia today".

Taj dokument reguliše niz pitanja u vezi sa radom zajedničke kompanije, određuje njenu organizaciju, strukturu upravljanja, prava i obaveze učesnika, a takođe i principe finansiranja i raspodjele dobiti među akcionarima.

Na sastanku u Beču dogovoreno je da će novoosnovana kompanija biti 50% u vlasništvu "Gazproma", najvećeg ruskog proizvođača gasa i 50% u vlasništvu austrijske OMV Grupe , najveće kompanije za naftu i gas u zemlji .

Početak gradnje austrijskog kraka Južnog toka očekuje se 2015. godine, a prve isporuke, prema očekivanjima biće već 2017. a pun kapacitet trebalo bi da bude postignut u januaru 2018 .

Portparol OMV Robert Lehner se nada da bi prve isporuke gasa kroz gasovod Južni tok mogle da stignu već u 2016. godini.

Ideja o izgradnji kraka Južnog toka na teritoriji Austrije razmatrana je u početnoj fazi razrade projekta, ali je bila odložena delimično zbog zahteva Evropske komisije prema projektu. Kasnije se "Gazprom" vratio na tu ideju. U aprilu su Miler i Rojs potpisali memorandum o realizaciji projekta u Austriji.

Dokument predviđa izgradnju austrijskog kraka gasovoda Južni tok, propusne moći do 32 milijardi kubnih metara godišnje sa krajnjom tačku u Baumgartenu. Gasovod će od Crnomorske obale Bugarske proći preko teritorije Srbije i Mađarske u Austriju.


I predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovaće po podne u Beč, gdje će se sastati s državnim vrhom Austrije, što je naišlo na kritiku iz redova EU. Danas se već čulo da će tokom posjete Putina biti potpisan dogovor o Južnom toku.

EU ne vlada veliko oduševljenje zbog posjete Putina Austriji, prvoj zemlji članici Unije od izbijanja krize u Ukrajini. Tako je šef švedske diplomatije Karl Bilt poručio da njegova zemlja ne bi pozvala Putina zbog aktuelne krize u Ukrajini. On je kazao da Putin pokušava da unese podelu u EU, i da to Rusi uvek čine kada su u teškoj situaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.